Duminică, 26 iunie 2022 - 6:02:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Actori suceveni, în turneu în Ucraina şi Republica Moldova


17 noiembrie 2013

Trupa de teatru „Fabulinus” a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava  a susţinut, în luna octombrie, o lungă serie de spectacole în comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele învecinate cu oraşul Bălţi, scrie publicaţia ”Zorile Bucovinei”.

Turneul face parte din proiectul „Fabulinus – talent şi creaţie prin teatru în spaţiul românesc”, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovych” din Cernăuţi şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

În cadrul proiectului, trupa de teatru „Fabulinus” a jucat piesa „Visul unei nopţi de vară” (după W. Shakespeare), în regia actorului şi regizorului Ion Sapdaru.

Proiectul este util şi necesar în vederea menţinerii interesului tinerilor etnici români pentru cultura naţională şi limba maternă. Astfel, în zonele istorice ale României, se va urmări ca teatrul românesc studenţesc să aducă zâmbetul, speranţa şi entuziasmul în rândul vorbitorilor de limbă română, să trezească şi să dezvolte simpatii pentru patria istorică în interiorul comunităţilor româneşti din afara graniţelor statului român. Pe lângă promovarea limbii române şi popularizarea teatrului românesc în zonele locuite de etnici români din Ucraina şi Republica Moldova, se va realiza o prezentare a oportunităţilor pe care le poate oferi viaţa studenţească în România.

Trupa de teatru ”Fabulinus” a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a fost înfiinţată în noiembrie 2011 şi este îndrumată de actorul şi regizorul Ion Sapdaru, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. În doi ani de la înfiinţare trupa are la activ trei premii la două festivaluri internaţionale şi a încântat mii de iubitori ai teatrului prin spectacolele susţinute.

 

Sursa : timpromanesc.ro

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(872 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 iunie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro