Sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 11:13:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Mărţişor muzical, la Filarmonica Ploieşti: Prin artă şi tradiţie, spre mai bine!


3 martie 2018

Concertul Simfonic de joi, 1 martie, a fost dedicat aniversării a 75 de ani a  muzicianului român Sabin Păutza, un geniu al muzicii contemporane, prin interpretarea uneia dintre compoziţiile sale, "Dublul concert pentru violã, pian şi orchestră".

Lucrarea este inspirată din folclorul nostru, ca melodii de joc şi colinde, iar "atmosfera generală este una de sărbătoare românească", aşa cum spune însuşi maestrul Sabin Păutza.

Programul serii a mai conţinut Uvertura operei „Forţa Destinului" de Giuseppe Verdi şi Simfonia a IV-a, op. 98 semnată Johannes Brahms. Orchestra simfonică a fost condusă de maestrul Petre Sbârcea; soliste: Ioana Maria Lupaşcu (pian), cea care este şi solist-concertist al Filarmonicii ploieştene şi Georgiana Frîncu (violă), şef partidă violă în orchestra ploieşteană şi, în acelaşi timp, director adjunct artistic al Filarmonicii. Pentru interpretarea şi sensibilitatea lor, cele două tinere soliste au primit flori din partea spectatorilor.

În data de 8 februarie, celebrul compozitor român Sabin Păutza a împlinit 75 de ani! Cu o carieră impresionantă, atât în ceea ce priveşte compoziţia cât şi dirijatul, maestrul Păutza este, poate, singurul muzician român în viaţă cu o efigie pe frontispiciul unui Liceu de Arte care-i poartă numele, cel din  Reşiţa, şi un festival-concurs internaţional cu acelaşi nume, Sabin Păutza.

A scris şi scrie în continuare un număr impresionant de lucrări vocal simfonice, compoziţiile sale fiind înregistrate de către firma „Swift Music Group” din Statele Unite, în seria „Opera Omnia”, pe 15 CD-uri, iar editura muzicală „San Nicobian” din New York i-a publicat în exclusivitate partiturile. A condus cele mai renumite orchestre din Europa, America şi Australia pe scene celebre cum ar fi Carnegie Hall (New York), Santa Cecilia (Roma) sau Philharmonic Hall Sydney.

Numele lui Sabin Păutza figurează în “Who’s Who in Music”, dicţionar cu biografiile celor mai importante personalităţi artistice în viaţă, publicat de Centrul Biografic Internaţional-Cambridge, şi în volumul “2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American.



Despre dirijorul român Petre Sbârcea ar fi suficient să spunem că l-a avut ca profesor pe Sergiu Celibidache şi este invitat permanent al celor mai prestigioase orchestre simfonice din Europa.

A fost dirijor titular la Opera Română din Cluj şi la Filarmonica de Stat Sibiu fiind, în acelaşi timp, profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj.

Deţine titlul de Cetăţean de Onoare al Sibiului şi Clujului dar şi cel de Doctor honoris causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj, fiind distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), precum şi cu Ordinul naţional serviciul credincios în grad de cavaler.

De remarcat gestul organizatorilor – gazdele de la Filarmonică – care, la intrarea in sala de concerte, a oferit tuturor doamnelor şi domnişoarelor flori şi mărţişoare.

De asemenea, spectatorii au putut gusta, în pauza spectacolului, un pahar de vin de Dealu Mare-Urlaţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro