Joi, 26 aprilie 2018 - 10:42:41
EUR
EURO = 4.6474 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8065 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

”Remember Cenaclul Flacăra”- un spectacol maraton de peste şase ore, fără pauză!


5 noiembrie 2017

Mult-aşteptatul eveniment din 3 noiembrie 2017 de la Sala Palatului - Bucureşti, „Remember Cenaclul Flacăra - Adrian Păunescu”, a facut  ca numerosi oameni din ţară şi chiar din străinătate să umple până la refuz sala, cei peste 4000 de spectatori ocupând şi culoarele (tineri, mai ales), unde au stat ”turceste” pe toată durata evenimentului.

Ca unul dintre cei care a văzut pe viu inceputul de acum 44 de ani, cât şi tragicul sfârşit din 15 iunie 1985, când Flacăra Cenaclului s-a stins dramatic pe stadionul Petrolul din Ploieşti, nu puteam lipsi de la acest Remember. Fiul meu, Decebal - care atunci avea doar 7 ani, martor la acest ultim spectacol - a ţinut să-mi facă bucuria revederii cu o parte din pleiada de mari solişti folk din perioada anilor 70-80, cumpărând trei bilete: pentru mine, Alexandru (fiul meu mai mic) şi prietena lui.

Pentru cei care nu au trăit şi nu au simţit emulaţia sinceră şi entuziasmul stârnite de Cenaclul Flacăra – infiinţat şi condus de marele poet-patriot Adrian Păunescu – le reamintesc faptul că regimul comunist nu accepta astfel de manifestari de exprimare a libertăţii şi demnităţii. Cenaclul Flacăra tocmai asta încerca, prin iluzia de libertate, creeată pragmatic, aceasta să fie o supapă de refulare a nemulţumirii românilor. A fost cea mai perversă manifestare a propagandei comuniste de atunci, posibilă şi datorită Poetului, acceptat de regim.

”Remember Cenaclul Flacăra-Adrian Păunescu” ne-a prilejuit revederea câtorva imagini vii cu Marele Dispărut, urmate de evoluţia unor nume grele ale folk-lui românesc, ”obligate” de Andrei Păunescu – fiul Poetului şi organizator al spectacolului – să cânte LIVE.

Gongul de început a fost la ora 19, dar nu ştiu când s-a terminat, noi plecand spre casă, la Ploieşti, la ora 1,30! Am apucat însă să-i ascultăm pe: Doru Stănculescu, Adrian Ivaniţchi, Sorin Mîngiat, fraţii Chiriac, Dan Chebac, Vali Neamţu, Vasile Mardare, Cezar Zavate, Emeric Imre, Adrian Bezna, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Ştefan Hruşcă, George Nicolescu, Eugen Cristea, Zoia Alecu, Mihaela Popescu, Arpad Domokos, Majay Gyozo, Cătălin Stepa (fiul regretatei Tatiana Stepa), Victor Socaciu, Evandro Rosseti, Magda Puşcaş, Mircea Rusu, alături de actorul Radu Gheorghe, George Stanca ş.a.

Am ascultat cu nostalgie, dar şi cu plăcerea momentului, melodii intrate definitive în patrimoniul muzicii folk: ”Fără petale”, ”Hai, hai”,”Decembre”, ”Oameni de zăpadă”, ”Mielul”,„Rugă pentru părinţi”, „La adio”, „Omul bun şi pomul copt”,„Totuşi iubirea”, „Ordinea de zi”, „La o cană cu vin”, „Jurământ la Putna”, „Tu, Ardeal”, „Dor de Eminescu”, „Iancu la Ţebea”, ”Nebun de alb”, ”Amor cubist”, ”Ninsoarea de adio”, ”Trenul fără naş”…Ne-am amintit doar, fireste, şi de marile desfăşurări electrice de forţă rock sau pop de pe scena Cenaclului (Phoenix, Sfinx, Mondial, Iris, Pro Musica, Holograf, Voltaj, Monolit, Metropol, Incognito, Totuşi…), din anii `70-80.

Pe parcursul spectacolului-maraton, Andrei Păunescu a avut numeroase intervenţii, dintre care spicuim câteva fragmente: ”Există numai genul artei bune şi genul artei proaste! Tata ne-a spus şi în 1 august 2010 (la Năvodari, la ultimul spectacol în care a condus Cenaclul), şi în anii `90, când Cenaclul s-a reluat, o vreme, sub titlul „Totuşi iubirea”, şi în anii din urmă, când spectacolele au fost rare: „Cenaclul Flacăra este unul singur, a început în 17 septembrie 1973 şi înseamnă tot ce s-a întâmplat pe scena pe care a fost Adrian Păunescu”. Cu bune şi rele. Cu încercări reuşite şi încercări ratate. Cu experimente nesemnificative şi cu mari confirmări. Ca orice organism uriaş, care a marcat o epocă şi care creează nevoia să marcheze şi viitoarea epocă.

Formula magică şi imensă „Cenaclul Flacăra” nu s-a aflat şi nu se află în luptă cu nimeni din lumea curată a culturii noastre (folk, rock, poetice), ci în complementaritate. Sigur, nu cu proştii, impostorii, dogmaticii, trădătorii, uneltitorii, impotenţii, ciubucarii, cârtitorii… care vor să iasă la suprafaţă scufundându-i pe alţii sau retezându-le capul celor care vor şi ei să existe, să se exprime.
Nu mă pot supăra nici pe organizatorii de diverse manifestări care, dincolo de faptul că mă plac sau nu ca om de scenă cu chitara în mână (nici eu nu mă plac adesea pe mine însumi, deci îi înţeleg), mă scot din liste la festivaluri şi spectacole, tocmai ca să descurajeze tendinţa care se manifestă tot mai mult, de regrupare a fenomenului sub numele „Remember Cenaclul Flacăra”, sub numele „Păunescu” pe care l-am primit şi pe care încerc să îl onorez, spre deranjul celor care credeau că, plecând Adrian Păunescu, s-a terminat cu acest nume, iar noi vom sta într-un doliu steril, rumegând capodoperele de ieri, acasă, la casetofon. Subliniez termenul „Remember”, care arată luciditatea noastră de a ne revendica, DA!, de la marele „Cenaclu Flacăra” fără a cuteza să spunem că putem organiza „Cenaclul Flacăra”, când creatorul, Adrian Păunescu, nu mai este aici.  Spiritul Cenaclului Flacăra este viu, că am învăţat, de mult timp, că patrimoniul acesta trebuie mereu împrospătat cu lucrări şi întâmplări noi, nu doar scos ocazional (cel vechi) de la naftalina magică din sufletul şi din audiotecile noastre sau ale publicului. Cultura se face prin adăugire, nu prin excludere - iată o idee care i-a guvernat viaţa şi activitatea lui Adrian Păunescu şi care ne animă şi pe noi”.

Printre spectatori s-a aflat şi Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. De asemenea, Andrei Păunescu i-a salutat şi invitat pe scenă pe foştii fotbalişti craioveni Ungureanu, Ţicleanu, Donose, Emil Săndoi, care au intonat, împreună cu Sala, ”Cântec pentru Oltenia”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1101 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este o zi favorabila in general, in care aveti sanse sa realizati tot ce v-ati propus. Sunt favorizate in special relatiile cu colegii de munca si partenerii de afaceri, precum si demararea unor proiecte sau activitati noi. Aveti capacitatea de a lua decizii inspirate in chestiuni financiare, asa ca puteti face planuri privind investii pe termen mediu si lung. In a doua parte a zilei este posibil sa aveti musafiri sau sa primiti vesti de la cineva de departe. taur In prima parte a zilei este posibil sa survina evenimente neprevazute care va impiedica sa va respectati programul stabilit pentru azi. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va ingrijorati, fiindca schimbarile survenite par sa va fie favorabile. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care este dispusa sa va ajute sa demarati o activitate extraprofesionala. Va sfatuim sa evitati speculatiile financiare.
GEMENI RAC
gemeni Contextul astral al zilei este favorabil studiului, calatoriilor in interes personal si comunicarii. Este posibil sa suferiti o deziluzie in plan sentimental, dar sunteti capabil sa o depasiti destul de usor. Sunteti activ in societate si simtiti ca prietenii va sunt aproape. Va recomandam sa nu neglijati odihna. rac Este o zi favorabila in toate domeniile si aveti sanse mari sa depasiti usor eventualele dificultati si sa realizati tot ce v-ati propus.Sunt favorizate mai ales studiile aprofundate, examenele si sustinerea unor lucrari sau proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga foarte bine, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa acordati mai multa atentie persoanei iubite.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi favorabila in plan financiar. La locul de munca si in afaceri aveti posibilitatea sa obtineti cu usurinta mici castiguri. Este posibil sa faceti planuri in ceea ce priveste o investitie pe termen lung sau studiile unui membru al familiei. Va sfatuim sa va menajati sanatatea si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea ivi posibilitatea de a demara o afacere noua pe cont propriu. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu va grabiti sa luati o decizie azi, fiindca exista riscul sa nu fie cea mai buna.Este de asteptat ca relatia cu persoana iubita sa decurga fara probleme deosebite. Aveti ocazia sa petreceti impreuna o seara romantica.
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa fiti tentat sa refuzati propunerea unei persoane apropiate de a face o mica afacere impreuna. Va sfatuim sa analizati propunerea cu atentie, pentru ca sunt sanse ca afacerea sa fie mai avantajoasa decat pare.Ar fi bine sa acordati mai multa atentie chestiunilor profesionale urgente, pentru ca altfel exista riscul sa suferiti o pierdere sau o penalizare.In a doua parte a zilei este recomandabil sa fiti cumpatat la masa, pentru a evita o posibila problema de sanatate. scorpion In prima parte a zilei este posibil sa aveti de facut cateva drumuri scurte in interes profesional, pentru a rezolva o chestiune birocratica sau juridica. Puteti fi optimist, fiindca aveti sanse sa obtineti ceea ce doriti.Daca aveti ezitari in privinta unei investitii pe termen scurt, eastrolog.ro va sugereaza sa apelati la sprijinul financiar si sfaturile unei persoane apropiate cu experienta in domeniu.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa aflati ca in curand va trebui sa faceti o deplasare in interes profesional.Contextul astral al zilei este favorabil pentru sustinerea unui examen sau prezentarea unui proiect.De asemenea, este o zi buna pentru a face planuri de viitor pe termen lung capricorn La locul de munca sau in afaceri pot avea loc schimbari care va favorizeaza. Eastrolog.ro va semnaleaza ca in contextul astral de azi posibilitatea sa va asumati noi responsabilitati si sa va faceti remarcat prin initiative inspirate.In a doua parte a zilei s-ar putea sa primiti vesti bune de la o ruda despre care nu mai stiati nimic de mult timp. Este posibil sa aflati despre casatoria unor persoane cunoscute.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Contextul astral al zilei de azi va este favorabil in plan profesional si in afaceri. Aveti posibilitatea sa finalizati lucrari incepute mai demult. Este de asteptat sa va simtiti in forma si bine dispus. Aveti capacitatea sa luati decizii corecte cu privire la chestiunile financiare. Este o zi buna pentru comunicarea cu partenerul de viata si cu prietenii. Va sfatuim sa nu va uitati promisiunile. pesti Chiar daca nu sunteti foarte multumit de situatia financiara, forma fizica si psihica excelenta va ajuta sa depasiti mai usor grijile de zi cu zi.In a doua parte a zilei este posibil sa faceti planuri pentru o calatorie in interesul familiei. Pentru a evita surprizele neplacute, eastrolog.ro va recomanda sa contati numai pe banii pe care ii aveti deja
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro