Cercetătorii britanii au realizat prima hartă genetică a lumii, în care sunt cuprinse 95 de popoare, inclusiv românii. Studiul, realizat de Universitatea Oxford şi de University College of London (UCL), identifică, datează şi caracterizează amestecul genetic dintre populaţii. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au dezvoltat metode statistice sofisticate pentru a analiza ADN-ul a 1490 de indivizi din 95 de ţări.
"ADN-ul are puterea de a spune poveşti şi de a dezvălui detalii ale trecutului nostru", a declarat dr. Simon Myers de la Universitatea Oxford, co-autor senior al studiului. "Ce mă uimeşte cel mai mult este felul în care funcţionează metoda noastră. Deşi mutaţiile individuale poartă doar semnale slabe ale zonei de unde vine persoana respectivă, adăugând informţii din întregul genom putem reconstrui evenimentele care au dus la amestecarea ADN-ului", explică dr. Garrett Hellenthal de la UCL Genetics Institute.
Harta genetică prezintă cu cine erau înrudite popoarele lumii în anii 886-1194 e.n. Astfel, pe atunci, românii erau cel mai mult înrudiţi cu lituanienii (37,7%), cu grecii (18,1%), ciprioţii (13,4%), italienii din sud (8,6%) şi finlandezii (4,7%).