Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:56:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Medalion muzical „Yehudi Menuhin”, la Ploieşti


25 aprilie 2016


 

Aşa cum ne-a obişnuit de peste 60 de ani, de când activează în cultura prahoveană, prof.dr.Al. I.Bădulescu, a ţinut să  celebreze Centenarul „Yehudi Menuhin”(22.04.1916 -12.03.1999) printr-o manifestare muzicală omagială, organizată la Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti - la cârma căruia se află începând din anul 1993.


 

După o prezentare amplă a vieţii şi activităţii marelui violonist Yehudi Menuhin ( de la care are obţinut un autograf în original!), gazda manifestării, muzicologul AL.I.Bădulescu, i-a prezentat pe soliştii invitaţi să cânte la acest eveniment.

Un public luminat, în majoritate de vârsta înţelepciunii, iubitori ai muzicii de calitate, familiarizaţi cu intimitatea casei memoriale, au onorat invitaţia de a-i asculta pe câţiva dintre cei mai reprezentativi instrumentişti locali de muzică clasică: solist vioară Cosmin Stoica- concert maestru la Filarmonica „Paul Constantinescu”, solist violoncel Sabin Verboscchi - şef partidă la aceeaşi filarmonică, solista vioară Ana Raicu şi flautista Anastasia Nectaria Negoescu – ambele eleve în clasa a III-a, respectiv a V-a la Colegiul de artă „Carmen Silva” Ploieşti (la pian: prof. Doina Staicu Boboacă). În programul acestor interpreţi au fost incluse pagini celebre de Yehudi Menuhin, George Enescu,  J.S. Bach, Ch.A.Beriot, G. Gershwin, Mircea Chiriac.


 

Apoi, prof.dr. Al.I.Bădulescu, a dat citire mesajului de salut al dnei prof.univ.dr.Diana Moş - rectorul UNM Bucureşti (născută la Ploieşti), din care spicuim câteva rânduri: Regret că, din considerente obiective, nu pot fi prezentă la această frumoasă acţiune culturală. Aş fi venit, în primul rând, în calitate de violonistă la un eveniment menit să sublinieze influenţa deosebită pentru cultura română a uneia dintre personalităţile cele mai marcante ale artei violonistice din toate timpurile,Lordul Yehudi Menuhin. Este cunoscută legătura acestuia cu România şi cu judeţul Prahova, având în vedere faptul că, în anul 1927, a venit la vila lui Enescu din Sinaia pentru a lua lecţii de vioară cu George Enescu. Discipolul preferat al marelui nostru Maestru naţional nu a pregetat să-şi declare, cu orice ocazie, recunoştinţa, veneraţia şi dragostea faţă de profesorul său. O legătură umană de o sinceritate şi căldură mişcătoare s-a înfiripat între cei doi Artişti absoluţi ai muzicii, transgresând orice graniţe geografice sau culturale. Menuhin  a fost alături de Enescu în ultima perioadă a vieţii acestuia, jucând un rol crucial în înscrierea Festivalului şi concursului George Enescu” în circuitul internaţional al evenimentelor de mare anvergură culturală, participând  în 1958 la deschiderea Festivalului, la trei ani de la moartea Maestrului. Menuhin a mai fost implicat, apoi, şi în ediţiile din 1973, 1995 şi 1998. Pentru toate acestea şi multe altele îi închinăm Aristului Yehudi Menuhin, la ceas aniversar, gândurile noastre pline de recunoştinţă”.


 

Manifestarea omagială a mai cuprins şi un inedit moment poetic, prezentat de Nelu Stan.


 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro