Marţi, 19 martie 2024 - 11:29:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Municipiul Ploieşti, parte civilă în dosarul fostului primar Iulian Bădescu


4 aprilie 2015

Municipiul Ploieşti se constituie parte civilă cu suma de opt milioane de lei în dosarul în care fostul primar Iulian Bădescu este acuzat de corupţie, decizia fiind adoptată, vineri, de Consiliul Local, după ce DNA a cerut în mod expres aleşilor locali să exprime poziţia procesuală în acest dosar, informează Mediafax.
   
Aleşii locali din Ploieşti au adoptat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, o hotărâre prin care municipiul se constituie parte civilă, cu suma de opt milioane de lei, în dosarul în care fostul primar Iulian Bădescu este cercetat de DNA în legătură cu finanţarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.
   
Iniţial, Consiliul Local Ploieşti adoptase o hotărâre prin care îşi dădea acordul de principiu în privinţa constituirii ca parte civilă în dosarul fostului edil. Ulterior, DNA Ploieşti a revenit, în 1 aprilie, cu o adresă prin care cerea în mod expres autorităţilor locale să exprime poziţia procesuală a municipiului Ploieşti cu privire la latura civilă în dosarul fostului primar.
   
Vineri, în şedinţa CL a avut loc o dezbatere în cadrul căreia consilierul local liberal Paul Palaş le-a spus colegilor săi că hotărârile prin care s-a aprobat finanţarea de către CL au trecut prin mai multe filtre de legalitate şi că nu are niciun motiv să voteze constituirea ca parte civilă în proces. În replică, avocatul George Botez, consilier PSD, a explicat că a se constitui parte civilă în dosarul fostului primar nu presupune o recunoaştere a ilegalităţii celor două hotărâri votate în urmă cu doi ani.
   
"Din punctul meu de vedere, a te constitui parte civilă nu înseamnă nicio recunoaştere şi nu înseamnă niciun act de acuzare. Este doar un act procedural prin care, în situaţia în care nu Parchetul, pentru că Parchetul nu poate să constate existenţa unui prejudiciu?. singurul care poate să constate un prejudiciu este judecătorul", a spus George Botez.
   
În plus, Botez a dat ca exemplu situaţia consilierilor locali din Buzău, despre care a spus că sunt inculpaţi de DNA pe motiv că nu au votat constituirea ca parte civilă în procesul primarului oraşului Buzău.
   
"Am fost curios să cercetez practica administrativă de la nivelul altor consilii. Şi vreau să vă spun că în Consiliul Local Buzău, plecându-se de la aceeaşi situaţie, consilierii locali au refuzat să voteze constituirea municipiului Buzău ca parte civilă în problema legată de primarul de acolo, domnul Boşcodeală, tot cu privire la fotbal. La ora aceasta consilierii locali de la Buzău sunt inculpaţi într-un dosar al DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti pentru abuz în serviciu, adică pentru încălcarea obligaţiei legale de a proteja patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale", a spus George Botez.
   
În cele din urmă, hotărârea privind constituirea ca parte civilă a municipiului Ploieşti în dosarul de corupţie al lui Iulian Bădescu a fost votată de majoritatea consilierilor, singurul care a votat împotrivă fiind Paul Palaş-Alexandru.
   
În 27 martie, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care Consiliul Local Ploieşti îşi dădea acordul de principiu pentru ca municipiul să se constituie parte civilă în dosarul instrumentat de DNA în care fostul primar Iulian Bădescu este urmărit penal, în stare de arest preventiv, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.
   
Hotărârea de săptămâna trecută a fost adoptată "în eventualitatea în care se va constata existenţa vreunui prejudiciu".
   
Această hotărâre fusese supusă votului aleşilor locali după ce DNA Ploieşti, care instrumentează dosarul lui Iulian Bădescu, a înştiinţat autorităţile locale despre existenţa acestui dosar penal în care procurorii au stabilit un prejudiciu de opt milioane de lei adus bugetului municipiului Ploieşti.
  
În 3 martie, primarul Iulian Bădescu a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul finanţării echipei de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. În 10 martie, Bădescu şi-a dat demisia din funcţia de primar al Ploieştiului şi din funcţiile deţinute în PSD, renunţând şi la calitatea de membru al acestei formaţiuni politice. Iulian Bădescu era preşedintele organizaţiei municipale a PSD Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro