Joi, 28 martie 2024 - 11:31:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ponta: Nu se ştie sută la sută cine va fi preşedinte şi cine premier în 2014


13 februarie 2013

Premierul Victor Ponta a declarat că nu se ştie „sută la sută” cine va fi preşedinte şi cine va conduce Guvernul în 2014, însă consideră că evenimentele din ultimii ani au demonstrat că „nu poţi să ai doi şefi ai Executivului”. De asemenea, prim-ministrul consideră că judeţele României vor fi desfiinţate, lăsând loc regiunilor care vor prelua multe dintre atribuţiile Guvernului.

„Cine va fi preşedinte, cine va fi prim-ministru în 2014 nu ştim sută la sută acum. Ştim un singur lucru, aici eu sunt foarte convins: că evenimentele din ultimii ani - că nu vorbim numai de 2012, care a fost vârful unei tensiuni acumulate. Evenimentele din ultimii ani ne-au arătat că nu poţi să ai doi şefi ai Executivului, indiferent cum se numesc ei, că se numesc Constantinescu şi Ciorbea, că se numesc Iliescu şi Năstase, Băsescu şi Tăriceanu. Eu cred că toată puterea în mâna unui singur om e o greşeală”, a declarat Victor Ponta într-un interviu acordat ziarului Puterea.

Premierul a declarat că nu înţelege de ce nici Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, nici Sorin Frunzăverde, iniţiatorul legii regionalizării, nu au făcut cunoscute detalii privind reorganizarea teritorială a ţării. „Eu văd o regionalizare în care multe din puterile Guvernului central şi multe din puterile judeţului să treacă într-adevăr la regiuni”, a opiniat premierul.

Întrebat de ce nu se renunţă la judeţe dacă puterea va fi concentrată la nivelul regiunilor, Ponta a declarat: „Ideea de reformă impusă, aşa cum a vrut Traian Băsescu anul trecut regionalizarea, inevitabil duce la eşec. Dacă nu reuşeşti să ţi-i faci parteneri pe oameni, nu mai poţi să impui reforme ca despotul luminat. Nu poţi să impui reforme. Dai faliment”.

„Vreau să vă spun că orice referendum dacă îl faci astăzi într-un judeţ pentru desfiinţarea judeţului respectiv e un eşec. Şi nu e vorba aici că vrea preşedintele de Consiliu Judeţean. Oamenii nu vor să le desfiinţezi judeţul. E foarte simplu. Au un anumit ataşament; ei sunt gorjeni, doljeni, mehedinţeni”, a mai spus Ponta.

Totuşi, în timp, cel mai probabil peste 15 ani, se va renunţa la judeţe, consideră premierul. „Pe măsură ce reuşeşti să duci atribuţiile de la judeţe spre regiuni, probabil că, într-o perioadă de 10-15 ani, oamenii pur şi simplu or să realizeze că judeţul a rămas o formă doar. Dar să le faci mâine, cu forţa, părerea mea e că e un eşec”, a explicat şeful Executivului.

Premierul încurajează, de asemenea, reducerea numărului comunelor, însă spune că acest lucru trebuie făcut „încet-încet, nu cu forţa”. „Dacă vrei să le faci pe toate odată, ai toate şansele să nu faci nici un lucru bun. Însă ideea de reducere a administraţiilor locale - sigur că nu e normal să mai ai comună cu 800 de locuitori. Dar din nou: nu cu forţa. Convinge-i pe oameni, încet-încet, convinge-i care sunt avantajele. Eu am răbdare. Chiar foarte multă. Şi am şi timp”, a mai declarat premierul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro