Joi, 28 martie 2024 - 6:25:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Traian Băsescu se simte bine în Republica Moldova


18 iulie 2013

Preşedintele Traian Băsescu le-a promis cetăţenilor Republicii Moldova, gaz pe săturate în următorii ani, sfătuindu-i  în acelaşi timp să nu se mai bazeze pe negocierile pe care le-au purtat în ceea ce priveşte problema Transnistriei, fiind necesar ca moldovenii să meargă direct la Moscova, aceasta fiind cheia.
Într-un interviu pe care Traian Băsescu l-a acordat în cadrul emisiunii În PROfunzime, difuzată de PRO TV la Chişinău, preşedintele a declarat că ia în calcul să ceară cetăţenie moldoveană, „în semn de respect pentru Republica Moldova şi ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această ţară”.
Mai mult decât atât preşedintele român a cerut ajutorul omologului său moldovean pentru a le reamintii cetăţenilor Republicii Moldova, de ce este bine să îşi dorească să facă parte din Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât interesul tinerilor faţă de acest lucru a început să scadă. Mai mult decât atât, Băsescu a încercat să îi convingă pe tineri ca viitorul lor nu este în cadrul Uniunii Eurasiatice, făcând în acest sens o gluma cu referire la ochii oblici ai asiaticilor.

„Uitaţi-vă că faceţi parte dintr-un popor latin. Ce căutaţi voi în Uniunea asiatică? De când aveţi ochii oblici în Republica Moldova? Republica Moldova are tradiţie europeană, a fost parte a unei ţări cu tradiţie europeană, cum este România. Or, poporul ăsta care vorbeşte o limbă latină nu poate să asimileze o cultură economică şi politică eurasiatică”, a susţinut Traian Băsescu.

Mai mult decât atât, şeful statului a avut o serie de critici şi atacuri la adresa fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a lansat o serie de acuzaţii dure despre acesta în ultimele luni, comparând în acelaşi timp vizita preşedintelui român cu cea a mareşalului Antonescu pe data de 17 iulie 1941.

 „Cred că sunt doar jocuri politice şi mă surprinde că sunt politicieni care vorbesc despre alternativa Uniunii Eurastiatice. De exemplu, fostul preşedinte Voronin, care cu mine vorbea în faţa camerelor că drumul Republicii Moldova este în Europa. Atunci, dânsul arăta a fi european convins, acum văd că se simte asiatic”, a declarat Băsescu. În ceea ce priveşte comparaţia cu Ion Antonescu, Traian Băsescu a replicat: „Mă surprinde că Vladimir Vornin vorbeşte totuşi limba română, s-a născut în România Mare. Oare cum poţi să vorbeşti aşa despre ţara în care te-ai născut?", s-a întrebat preşedintele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro