Parlamentul a decis soarta preşedintelui Traian Băsescu: cu 256 de voturi "pentru", acesta a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României, urmând ca la finalul acesti luni, în urma unui referendum, cetăţenii să decidă menţinerea în funcţie sau demiterea lui.
Conform ultimelor informaţii, referendumul va avea loc pe 29 iulie, urmând ca până atunci Crin Antonescu să îi ţină locul. În cazul în care românii decid demiterea preşedintelui, anul acesta vom avea alegeri prezidenţiale, iar în caz contrar cel care va pierde va fi Crin Antonescu, după ce a declarat că dacă Băsescu va fii menţinut în funcţie, acesta se va retrage din viaţa politică.
UPDATE Senatorul Dan Şova a anunţat în plen rezultatul votului: 432 deputaţi şi senatori, în total, 374 de parlamentari prezenţi. 256 de voturi pentu hotărâre, faţă de 114- împotrivă.
Propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost adoptată de Parlament.
19.04 Independent Mircea Geoană
“Domnule preşedinte nu cred că acest mandat trebuie încheiat pe un ton de ură. Haideţi să venim cu soluţii. Să ţinem minte că atunci când vrei să fi conducătorul unei naţiuni trebuie să încerci să scoţi ce este mai bun din oameni, este nevoie de lideri care să conducă prin exemplul personal. România este un stat serios, este o democraţie europeană. Ceea ce trebuie să dăm este predictibilitate, respectabilitate şi reputaţie internă şi externă României. Este improtant şi fac un apel şi către cei care sunt în opoziţie. Cred că lucrurile sunt suficient de clare. Întrebarea este ce lecţie învăţăm din această seară. Cred că trebuie, nu să privim înapoi cu mânie, ci cu amărăciune şi înţelepciune”
18.40 PSD Dan Şova : „Preşedintele Băescu a făcut şi a desfăcut guverne în spatele uşilor închise. Preşedintele Train Băsescu a împărţit România între leneşi şi cei care munceau. Preşedintele Traian Băsescu s-a întors în plenul Parlamentului. Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost schimbaţi din funcţie pentru că au încălcat regulamentele Parlamentului. Ce poate fi mai democratic decât un vot popular. Nu este nimic neconstituţional, nu este o lovitură de stat. Prin votul pe care îl vom da vom restabili supremaţia Parlamentului în ordinea Constituţională a României. Preşedintele, nici în penultimul act al existenţei sale politice, nu acceptă dialogul şi dezbaterile”
18.30 UDMR: "Fiecare să voteze cum îi spune inima! "
18.21 Crin Antonescu (PNL): "Dacă preşedintele nu va fii suspendat de poporul român, mă retrag definitiv din viaţa politică!
Vreau să precizez că, dincolo de articolele din Constituţie pe care preşedintele le-a încălcat constant, în fond cred că foarte mulţi din cei care trăiesc în această ţară ştiu că s-a ajuns la solicitarea de suspendare a preşedintelui după ani de zile în care preşedintele a suspendat, de fapt, Constituţia României.
Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi numeroasa lui camarilă politică şi de altă natură au transformat ilegal România într-un regim politic prezidenţial de facto. Un regim prezidenţial poate fi încă un regim democratic. Traian Băsescu şi susţinătorii săi au încercat mereu să transforme România într-un regim unipersonal şi discreţionar, care e cu totul altceva şi decât un regim prezidenţial.
Există distincţia între vorbă şi faptă. Preşedintele se ascunde azi în spatele unei false distincţii între vorbă şi faptă. Trebuie să ştie domnul preşedinte că în anumite împrejurări şi în anumite funcţii, vorba, declaraţia înseamnă faptă. Traian Băsescu a dat oridine în mod direct Parlamentului, Guvernului, Curţii Constituţionale, Serviciilor de Informaţii şi tuturor celorlalte instituţii care sunt în slujba cetăţenilor. Aceasta este marea problemă pe care vrem să o sancţionăm în Parlament, trimiţând-o la judecata poporului.
Domnule Băsescu, noi dorim să vă suspendăm azi printr-un act constituţional. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de mult. Aţi lăsat această ţară fără preşedinte. Preşedintele trebuie să fie garant, moderator. În aceşti ani, România nu a avut preşedinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu, nu a avut mediator între puterile statului şi între cetăţean şi stat. Şi cum putea avea, când preşedintele s-a considerat însuşi statul!"
UPDATE 18.16 După intervenţia lui Vasile Blaga, Crin Antonescu a declarat: "Domnule preşedinte, cred că în momentul acesta există un singur lucru care ne uneşte, domnul Emil Boc. Nu credeam că există un discurs mai rău, dar domnul Blaga a demonstrat contrariul"
După declaraţia liderului PNL, Traian Băsescu a părăsit sala, destul de afectat.
18.07 Vasile Blaga (PDL): "România trece în aceste zile prin momente dificile, poate cele mai dificile din istoria tinerei noastre democraţii. Aceasta numai pentru că un grup de politicieni uniţi în necinste încearcă să confişte această democraţie. Instituţiile sunt atacate zi de zi. Europa, întreaga lume priveşte cu îngrijorare cum România stă să cadă sub restauraţia fărădelegii.
Domnilor de la USL, de când aţi preluat guvernarea, nu v-aţi ocupat niciun moment de viaţa românilor. Singura dumneavoastră preocupare este acapararea puterii. Guvernul României este condus azi de un doctor în furt intelectual. Ponta Copy Paste a făcut înconjurul lumii, făcând de ruşine românii de pretudindeni."
18.04 Deputatul PDL Mircea Toader a solicitat citirea în plen a avizului Curţii Constituţionale. După mai multe dispute verbale pe tema respectării regulamentului şi a respectării ordinii de zi aprobate. Este supusă la vot propunerea deputatului PDL. Propunerea a fost respinsă.
17:36.Traian Băsescu: Trebuie să vă spun că am luat act de avizul Curţii Constituţionale şi m-am bucurat că Curtea nu constată nicio abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea, aşa cum este prezentată în art 95 din Constituţia României. Se pare că eu nu reuşesc că coabitez cu PSD şi PNL. În 2007, atuci când guvernul liberal era în parteneriat cu PSD din Parlament, aţi recuts la suspendarea preşedintelui. Acum vă aflaţi la guvernare împreună şi primul lucru de care consideraţi că trebuie să vă preocupaţi, este suspendarea preşedintelui.
Pentru a putea face asta trebuia să înlăturaţi Avocatul Poporului. Sunt lucruri mai importante ca suspendarea preşedintelui. Stabilitatea şi reputaţia ţării. Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă decât o puternică zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispoziţia USL. Acest lucru va avea consecinţe pe termen lung.
Părerea mea este că obiectivul principal pe care îl aveţi este să puneţi sub control Justiţia. Refuzaţi să duceţi la îndeplinire rezultatul referendumului din 2009 prin care trebuia să revizuiţi Constituţia şi să ajungeţi la 300 de parlamentari. Crearea acestei revoluţii, între ghilimele, credeţi că acoperă acest lucru. Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile Curţii Constituţionale. Domnilor, minciuna trebuie să fie şi ea în limite rezonabil. Daţi-mi un singur exemplu când n-am respectat deciziile Curţii. Poate că le-am comentat, dar le-am respectat întotdeauna.
Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment pentru atracţia României pentru investiţii. Poate aveţi resurse interne pentru a crea locuri de muncă. Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu acceleraţi viteza de absorbţie a fondurile europene, dacă nu daţi drumul la investiţii la minerit, de exemplu, nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii.
Susţineţi că am influenţat Justiţia. Poate mulţi dintre dumneavoastră aveţi rude judecători sau procurori. Dacă găsiţi un singur judecător, procuror sau ofiţer de poliţie cu care să fi vorbit în mod direct sau indirect, dacă găsiţi un singur astfel de caz, îmi asum răspunderea acuzaţiilor dumneavoastră.
17.14: Preşedintele Senatului prezintă procedura: citirea actului de suspendare, preşedintele Traian Băsescu va susţine un discurs nelimitat că timp, iar grupurile parlamentare vor dispune următorii timpi pentru dezbateri: PDL - 24 de minute, PSD - 22 minute, PNL - 13 minute, UDMR - 45 minute, UNPR - 5 minute, minorităţi - trei minute
17.10: Parlamentarii au votat ordinea de zi. "Se număra mai cu atenţie decât altădată", a comentat Crin Antonescu, făcând referire la "incidentul Roberta Anatase"
17.06: A început şedinţa. Crin Antonescu anunţa întrunirea votului necesar de şedinţa şi supune votului ordinea de zi. Băsescu citeşte notiţele. 318 parlamentari prezenţi, 114 absenţi
17.00: Băsescu a intrat în sala de plen. El a fost aplaudat de grupul PDL şi le-a întors aplauzele
16.55: Traian Băsescu a ajuns la Parlament, unde a fost întâmpinat doar de Vasile Blaga
16.51: Şi Crin Antonescu a sosit în Parlament
16.50: Victor Ponta a venit în Parlament
16.45: Un lider PSD s-a arătat optimist în privinţa votului, susţinând că în urma negocierilor vor vota pentru suspendare 240 de parlamentari. Un al doilea lider se arata la fel de optimist, mizând pe 20 de voturi în plus faţă de numărul necesar pentru suspendare
ORA 16:20
Boc: CC respinge acuzaţiile USL la adresa preşedintelui, da un aviz negativ propunerii de suspendare
Fostul lider al PDL Emil Boc considera că avizul Curţii Constituţionale dat vineri privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este unul negativ, în care acuzaţiile USL la adresă şefului statului sunt respinse.
Boc a declarat presei, vineri, la Cluj, că avizul negativ dat de CCR nu este unul explicit, dar rezultă din interpretarea şi citirea celor şapte răspunsuri la acuzele USL.
"Curtea Constituţională respinge, practic, acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Curtea nu consacra şi nu spune că preşedintele a încălcat Constituţia conform art. 95 şi, în consecinţă, da un aviz negativ propunerii de suspendare, fără să fie menţionat explicit acest lucru. Avizul negativ rezultă din interpretarea şi citirea tuturor celor şapte răspunsuri la cele şapte acuzaţii ale USL. Interpretarea lor ne conduce la concluzia că preşedintele nu a încălcat Constituţia în sensul art. 95 şi, ca atare, nu există din punct de vedere constituţional argumente constituţionale şi juridice pentru a se proceda la suspendarea din funcţie", a spus Boc.
Potrivit acestuia, Curtea Constituţională, spre deosebire de anul 2007, nu trage nicio concluzie, ci lasa la interpretarea tuturor celor care citesc acest aviz.
"Dacă îl citeşti cu bună credinţă nu poţi să nu constaţi faptul că nu se reţine încălcarea Constituţiei în termenii prevăzuţi de către această. Curtea a dat un răspuns la fiecare punct la cele şapte acuzaţii formulate, iar analiza ei arata clar că preşedintele nu a încălcat Constituţia. Niciun text din Constituţie nu este menţionat a fi fost încălcat, iar din acest punct de vedere considera că avizul este şi trebuie să rămână negativ. Curtea a făcut aprecieri care nu vin să spună că este o încălcare gravă a Constituţiei în sensul celor prevăzute la art. 95", a spus fostul lider al PDL.
Curtea Constituţională a constatat, vineri, printre altele, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenta funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, avizul Curţii să fie transmis Parlamentului.
Curtea Constituţională apreciază, de asemenea, că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut că o încercare de a diminua rolul premierului.
ORA 16:00
Blaga: Parlamentarii PDL a decis să meargă la plen şi să voteze împotriva suspendării
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că parlamentarii PDL au decis să participe la şedinţa plenului reunit al Parlamentului şi să voteze împotriva suspendării preşedintelui Traian Băsescu, reţinând în urma avizului CC că şeful statului nu a încălcat Constituţia.
"Toţi colegii mei au fost de acord, citind hotărârea CC, că preşedintele nu a încălcat Constituţia. Vom merge în sală şi vom vota împotriva suspendării. Au fost stabiliţi şi cei care vor lua cuvântul şi pe procedura şi pe fond, vom merge în sală şi vom vota împotriva suspendării", a spus Blaga, la finalul şedinţei grupurilor reunite ale PDL de la Cameră şi Senat.
Întrebat dacă a reluat discuţiile cu foştii parteneri de coaliţie pentru a bloca votarea suspendării şefului statului, Blaga a afirmat că a discutat deja cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, dar şi cu liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.
"Am discutat cu domnul Kelemen Hunor şi acesta era punctul lor de vedere. Am discutat şi cu domnul Oprea şi dansul şi-a reiterat ferm poziţia de a nu vota suspendarea preşedintelui. În continuare am văzut şi opinia domnului Pambuccian. Lucrurile sunt împărţite în grupul minorităţilor", a mai spus Blaga.
El a adăugat că nu vrea să facă niciun calcul cu privire la rezultatul votului parlamentarilor legat de suspendarea preşedintelui.
ORA 15:06
Zgonea: Am primit avizul CC. Continuăm procedura de suspendare
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că a primit avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile pentru continuarea procedurilor parlamentare.
Zgonea a anunţat că a transmis la rândul său avizul CC tuturor parlamentarilor, precizând însă că nu a citit pe fond documentul.
"A trimis avizul consultativ al Curţii Constituţionale, avizul consultativ, eu în acest moment am cerut să fie distribuit liderilor grupurilor parlamentare, să fie pus la căsuţe pentru toţi parlamentarii şi membrii Biroului Permanent", a spus Zgonea.
"Curtea a respectat termenul nostru (de 24 de ore - n.r.), deşi este un termen foarte strâns, a fost corectă şi avizul consultativ a fost transmis (...) Aşa cum am şi spus în Biroul Permanent reunit, Curtea este o instituţie fundamentală a statului român, nimeni nu va exercita presiuni asupra ei şi ea prin termenul stabilit de Parlament prin plenul sau va transmite acest raport", a menţionat preşedintele Camerei Deputaţilor.
El a ţinut să mulţumească Curţii Contitutionale pentru promptitudinea cu care s-a pronunţat, apreciind că "este un exemplu că în România justiţia este independentă".
Zgonea a fost întrebat dacă este mai degrabă un aviz negativ decât unul pozitiv. "Curtea are aviz consultativ, Curtea nu se pronunţă clar (...). Nu am citit pe fond argumentele pentru cele 7, 8, 10 să zicem capete de acuzare pe care grupurile parlamentare PSD şi PNL le-au transmis, voi citi cu multă atenţie acest aviz, dar este un aviz consultativ", a mai susţinut preşedintele Camerei.
El a subliniat că în acest moment sunt îndeplinite toate condiţiile pentru continuarea procedurilor privind suspendarea preşedintelui. "Suntem astăzi în îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite de Constituţie şi de Regulamente că, la ora 17.00, aşa cum am şi semnat împreună cu domnul Antonescu, plenul reunit să înceapă, iar preşedintelui Traian Băsescu i-a fost deja trimisă scrisoarea să fie invitat pentru ora 17.00", a mai susţinut Zgonea.