Marţi, 19 martie 2024 - 7:04:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Formula PDL pentru împărţirea candidaturilor la alegeri


14 septembrie 2012

alegeriPDL a convenit împreună cu aliaţii săi în alegerile parlamentare să împartă candidaturile după formula 7-1-1-1. Practic, la scrutinul din decembrie, democrat-liberalii se vor regăsi în mai bine de două-treimi dintre colegiile electorale, urmând ca Noua Republică, PNŢCD şi Forţa Civică să dispună împreună de câte două colegii pentru fiecare judeţ.

Strategia PDL pleacă de la numărul de mandate pe care democrat-liberalii le deţin în acest moment în Parlament. Ţinta pedelistilor este că la scrutinul din decembrie, Alianţă de Dreapta să obţină în jur de 130-140 de locuri de deputaţi şi senatori, dintre care 30 să fie aduse prin intermediul sateliţilor PNŢCD, Partidul Noua Republica şi Forţa Civică.

"Formula de distribuire a candidaturilor va fi 7-1-1-1. Din zece colegii, şapte revin PDL şi câte unul pentru PNŢCD, PNR şi FC", a explicat unul dintre liderii democrat-liberali. Respectiva formula se traduce în teritoriu prin acordarea în medie a câte două colegii aliaţilor PDL. În principiu, respectivele colegii nu vor fi din rândul celor câştigate în 2008 de către pedelisti, astfel încât actualii parlamentari să îşi poată păstra candidaturile.

Strategia trasată în Modrogan îi mulţumeşte atât pe actualii deputaţi şi senatori PDL, cât şi pe liderii de organizaţii, care au o singură întrebare: vor reuşi cele trei partide să atragă suficienţi candidaţi?

"În judeţul meu vor primi două colegii, conform înţelegerii. Le dau şi trei numai să aibă oameni, numai să nu mă trezesc că înaintea alegerilor vin la mine şi îmi spun că vor să ia de la noi", a precizat un lider din teritoriu.

"Nu este o problemă", spune însă, preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu, precizând că lucrurile sunt puse la punct.

"Avem deja 60 de candidaturi şi alte 100 sunt în aşteptare. Le vom evalua pentru că avem un proces de selecţie", a spus Neamţu.

Primul filtru impus celor care vor să candideze din partea Noii Republici va fi cel referitor la trecutul politic. "Nu vom accepta oameni care au fost la PRM, PSD şi UNPR. Vom avea doar oameni cu convingeri de dreapta", a adăugat Mihail Neamţu.

În tabăra PDL situaţia este ceva mai clară. Cum fiecare parlamentar democrat-liberal poate candida din nou în colegiul care l-a trimis în Parlament, pedelistii trebuie doar să completeze cu candidaţi colegiile rămase disponibile după "cedarea" făcută partidelor-satelit. Singura retragere remarcabilă anunţată până acum este cea a lui Radu Berceanu, care nu va mai candida pentru un nou mandat.

"Toţi parlamentarii îşi vor păstra colegiile, iar pentru celelalte colegii se vor discuta formulele în vederea candidaturilor cu aliaţii noştri. Putem să ne gândim că împreună vom lua spre 30%, poate chiar mai mult, însă important nu este procentul ci numărul de mandate rezultate în urma distribuirii", a precizat vicepreşedintele PDL, Gabriel Berca.

Disputele interne şi "maşina de teren fără plăcuţe de înmatriculare"

Până la finalizarea listelor de candidaturi, Alianţă de Dreapta trebuie mai întâi să-şi rezolve problemele juridice. Contestaţia făcută la Tribunal, împiedica deocamdată Noua Republica să semneze protocolul cu celelalte trei formaţiuni. Aşa se facă că duminică protocolul Alianţei va fi semnat doar de PDL, PNŢCD şi Forţa Civică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro