Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:42:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nebunie legislativă la referendum


11 iulie 2012

CCRDecizia CCR privind legea referendumului a împărţit şi mai mult apele în politica românească. Până la această oră nu este clar cu ce majoritate ar putea fi demis Traian Băsescu la referendum.

Curtea Constituţională a decis că legea prin care s-au făcut modificări la Legea referendumului este constituţionala în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Astfel, CCR a dat dreptate PDL, proiectul de lege al USL prevăzând ca demiterea preşedintelui se face cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot.

Iniţial Guvernul Ponta a anunţat că va respecta decizia CCR, fără să precizeze ce se va întâmpla cu ordonanţa de urgenţă în vigoare care prevede demiterea preşedintelui cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot. Bomba a fost detonată ulterior. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a spus că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea referendumului modificată prin OUG. "Restul sunt comentarii", a spus Dobre.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, susţine că Guvernul trebuie să-şi retragă ordonanţa care prevede că preşedintele poate fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor care se prezintă la vot. "Cel mai grav este însă faptul că Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă în timpul procesului de suspendare a preşedintelui care rămâne în vigoare şi care spune că preşedintele poate fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot. Aceasta ordonanţă, potrivit jurisprudenţei, trebuie retrasă de către Guvern. Guvernul este obligat să o retragă, iar dacă nu face asta, face un abuz şi mai mare decât a făcut până acum prin emiterea ei", a spus Toader.

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 147 din Constituţia României

(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro