Această dietă este importantă pentru cei cu factori de risc pentru boli cardiace şi esenţială pentru cei care au suferit un infarct miocardic sau la cei care au fost supuşi unor intervenţii precum angioplastie sau bypass. Potrivit unui nou studiu, dieta mediteraneeană compusă din peşte, grăsimi monosaturate şi alte surse de acizi graşi omega 3 este benefică pentru bolnavii de inimă
Dieta mediteraneenă este bogată în boabe, fructe, legume, nuci, peste, ulei de măsline şi carne uşoară şi roşie. Dieta în general poate reduce colesterolul total şi fracţiunea LDL (colesterolul "rău"), tensiunea arterială, nivelul glucozei din sânge şi greutatea corporală.
Există 5 strategii nutriţionale pentru reducerea colesterolului seric şi a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare:
-consumarea unor cantităţi mari de legume, fructe şi cereale integrale
-consumarea unei cantităţi minime de grăsimi saturate (unt, sosuri pentru salate, dulciuri). Se folosesc grăsimile monosaturate (ulei de măsline sau alune)
-consumul de proteine, dar din legume sau peşte
-caloriile necesare zilnic se pot obţine din complexele de carbohidraţi (precum paste şi pâine din făină integrală, orez brun), cu limitarea ingestiei de carbohidraţi simpli (precum băuturile răcoritoare, zahăr, dulciuri). În cazul existenţei unei hipercolesterolemii, aceşti carbohidraţi simpli vor exacerba nivelul colesterolului seric şi vor creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
-respectarea programului meselor. Omiterea unei meşe poate duce la obezitate. Pentru unii, consumarea a cinci sau şase gustări ajută la controlul tensiunii arteriale, a nivelului glucozei sanguine şi menţine echilibrat metabolismul.
De asemenea, o hidratare corespunzătoare creşte nivelul de energie a persoanei respective şi reduce necesarul de alimente consumate. Se recomandă consumarea a 1 până la 2 litri de apă zilnic. Reducerea cantităţii de sare consumată ajută la controlul tensiunii arteriale.
Consumaţi lapte cu 1% grăsime sau lapte degresat. Înlocuiţi alimentele prăjite cu cele fierte, înăbuşite sau cele preparate la cuptor. Folosiţi două albuşuri de ou pentru reţetele care cer un ou întreg
Înlocuiţi smântâna şi maioneza cu iaurtul degresat şi cu smântâna parţial degresata, iar brânza grasă şi sărată cu cea fără grăsimi sau cu caş.