Marţi, 19 martie 2024 - 7:55:15
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Inima Reginei Maria va sta la Castelul Peleş


24 septembrie 2015

Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecţia publică a Muzeului Naţional „Peleş” a stabilit miercuri Guvernul printr-o Hotărâre, informează Biroul de presă al Executivului.

„Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecţia publică a Muzeului Naţional ‘Peleş’. Guvernul răspunde astfel, printr-o Hotărâre, solicitării Muzeului Peleş, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Reginei Maria (29 octombrie 1875). Caseta, care este clasată în categoria juridică Tezaur, va trece din administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României în administrarea Muzeului Naţional „Peleş”, informează Guvernul.

În anul 1933, când şi-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela pe care o construise pe malul mării, Stella Maris, de la Balcic, iar corpul să fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş.

După moartea Reginei, la 18 iulie 1938, Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorinţa testamentară a Reginei Maria. Inima Reginei a fost aşezată într-o casetă de argint de formă octogonală, iar aceasta a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată şi ornamentată cu pietre preţioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.

După cedarea Cadrilaterului, în 1940, caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic de către principesa Ileana şi aşezată la Castelul Bran, într-o capelă ridicată în acest scop după modelul celei de la Balcic. În 1974 casetele au fost transferate, împreună cu alte bunuri culturale, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro