Miercuri, 24 aprilie 2024 - 11:21:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Povestea olimpicului român cu 5 medalii internaţionale


29 noiembrie 2016

Aflat în clasa a XII-a la Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, adolescentul Paul Haidu-Gerea a participat până acum la 5 Olimpiade Internaţionale de Chimie şi de fiecare dată a câştigat o medalie: de două ori, cea de aur, relatează Digi24 într-un reportaj dedicat tânărului olimpic.

Liceanul care îşi petrece chiar şi 12 ore pe zi în laborator vrea să îşi continue studiile în străinătate, la o universitate de prestigiu.

Pasiunea pentru acest domeniu i-a fost insuflată în familie: bunicul lui a fost cercetător, iar mama sa este farmacist.

Fascinat de reacţiile chimice, adolescentul a transformat laboratorul în a doua casă. „În spatele fiecăruri borcănel pot să fie ore nenumărate de lucru. Poate să dureze şi până la 8 ore, câteodată am stat şi 12 ore”, a povestit el pentru postul de televizune.

Până acum, Paul Haidu-Gerea a câştigat două medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de Chimie.

Tânărul a obţinut ultima medalie de aur chiar în această vară, la olimpiada desfăşurată în Tbilisi, capitala Georgiei.

„Cele două probe, teoretică şi practică, au fost de o dificultate moderată, chiar puţin mai simple decât cele de anul trecut. Proba practică a fost compusă din trei probleme: problemă de analiză calitativă organică, problemă de analiză calitativă anorganică şi o problemă de analiză cantitativă, iar proba teoretică a constat în opt probleme din mai multe domenii ale chimiei. La această probă am avut 50 de pagini de subiecte, plus foi de răspuns. E destul de greu să te încadrezi în timp fără experienţă anterioară“, a povestit liceanul la acea dată pentru ziuaconstanta.ro.

Paul Haidu-Gerea a mai arătat că pentru el chimia nu e o povară şi că a început să se pregătească pentru olimpiade din clasa a VII-a.

În viitor visul său este să devină studentul unei universităţi de prestigiu şi să facă cercetare.

„Vreau să fac cercetare în acest domeniu, deoarece îmi place să-mi pun mintea la contribuţie, să gândesc probleme noi în fiecare zi şi să ajut omenirea cât de mult pot. Mi-aş dori să intru la o universitate de renume, care mi-ar permite să fac cercetarea pe care mi-o doresc. M-am gândit la universităţile din Anglia sau din SUA, pentru că sunt bune în cercetare“, a mai spus Paul Haidu-Gerea.

Până acum, tânărul a aplicat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi la Institutul de Tehnologie din Massachusetts din Statele Unite ale Americii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro