Joi, 25 aprilie 2024 - 7:29:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Moartea inexplicabilă a unui mare scriitor român: Pompiliu Marcea


13 ianuarie 2017


 

Au trecut peste 30 de ani de la moartea lui Pompiliu Marcea (n.1928 - d. 1985), critic şi istoric literar român, specialist în opera lui Ioan Slavici, fără ca generaţiile actuale să afle cine a fost şi, mai ales, cum a murit acest mare român.

Profesor universitar, doctor în filologie care a predat literatura română la Universităţile din Paris, Bonn, Koln, Aachen şi Dusseldorf. A fost unul dintre susţinătorii fervenţi ai publicării Operelor Complete ale lui Mihai Eminescu sub egida Academiei Române, care publicase până în 1980 opt volume, dar care, prin volumulele IX şi X (publicat cu greu după câţiva ani, pe 15 iunie 1989, dar oprit de la difuzare) a atras critici extrem de virulente din partea Rabinului şef al României Moses Rosen care-l etichetase pe Eminescu ca fiind : „fascist, rasist, antisemit, dement, pornografic, mincinos, huligan şi sifilitic", ceea ce a deranjat sensibilitatea mai multor scriitori români.

Pe Wikipedia aflăm că, potrivit documentelor securităţii aflate astăzi în custodia SRI, profesorul Marcea avea să capete, în timpul controversei publice cu rabinul, o „boală ciudată", fără diagnostic. Tenul său avea o culoare stinsă, glasul îi era abia articulat, avea o incapacitate de a citi şi o accentuată slăbiciune, care nu îi permitea să se deplaseze. Soţia sa, Florentina Marcea, care spunea că profesorul este „apatic, descurajat, slăbit, se mişcă ca un om accidentat, ţinându-se de mobile şi aşezându-se cu greu în fotoliu", îl acuza pe rabin că apelase la «magia neagră» pentru a-i ucide soţul.

Consultat în secret (fără ştirea oficialităţilor), de un medic din alt oraş al României a pus următorul diagnostic profesorului Marcea: „Este otrăvit, intoxicat, dar n-aş putea spune precis cu ce şi cum. Simptomele şi aspectele exterioare mă duc cu gândul la o otrăvire cu mătrăgună".

Din aceeaşi Notă Informativă a Securităţii reiese că fiica profesorului s-a plâns că ar fi fost acostată pe stradă de doi indivizi ce ar fi ameninţat-o cu moartea dacă tatăl său nu încetează „acţiunile antisemite". (Arhiva S.R.I, fond D, dosar 10.966, vol.2, f.2)

La scurt timp, profesorul universitar Marcea a fost găsit înecat, într-un mod inexplicabil într-un lac din preajma Bucureştiului. La fel de inexplicabil, în acelaşi context conflictual, alţi doi susţinători ai Operelor Complete ale lui Eminescu: poetul Ion Lotreanu a fost găsit spânzurat la 22 mai 1985, iar Alexandru Oprea, editorul Operelor lui Eminescu, a fost găsit mort în baie, "asfixiat" la vârsta de 52 de ani.

In semn de recunoştinţă, municipalitatea Târgu-Jiu l-a declarat Cetăţean de Onoare (post mortem), iar Şcoala nr.11 din acelaşi municipiu poartă numele marelui scriitor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro