România traversează o criză demografică fără precedent, devenind ţara cu cel mai rapid ritm de depopulare din Uniunea Europeană. În ultimele două decenii, peste 2,5 milioane de români au dispărut din statistici — fie prin migraţie, fie din cauza declinului natural al populaţiei. Fenomenul nu doar că ne plasează pe primul loc în topul ţărilor europene aflate în pierdere de populaţie, dar adânceşte şi mai mult dezechilibrele sociale şi economice.
Scăderea natalităţii, îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi plecările masive la muncă în străinătate afectează dramatic structura demografică a ţării. Specialiştii avertizează că după anul 2030, segmentul de vârstă activă – adică persoanele între 20 şi 64 de ani – va intra într-un declin abrupt, afectând direct forţa de muncă şi sustenabilitatea sistemului de pensii.
Dacă trendul actual continuă, România ar putea ajunge în anul 2034 la o populaţie de doar 17,9 milioane de locuitori – o cifră comparabilă cu cea din anii ’50. Declinul este cu atât mai grav cu cât se resimte deja în mediul rural, unde sute de sate sunt aproape pustiite, iar în oraşe creşte presiunea pe infrastructura socială destinată vârstnicilor.
În lipsa unor politici coerente care să încurajeze natalitatea şi să stopeze migraţia masivă, ţara noastră riscă să devină în următoarele decenii un teritoriu cu tot mai puţini locuitori şi tot mai multe probleme. Alarmant este că, potrivit experţilor, scenariile cele mai optimiste indică o scădere de încă 3 milioane de persoane până în 2050 – iar realitatea ar putea fi chiar mai dură.