În ultima perioadă numărul litigiilor de muncă a crescut cu nu mai puţin de 40% faţă de intervalul anterior. Explicaţia este mai mult ca sigur sărăcia.
Printre firmele ”fruntaşe” se numără Petrom care conduce, de ani buni, topul angajatorilor chemaţi în judecată de foşti sau actuali angajaţi. Mărul discordiei a fost, potrivit ultimului raport anual al companiei, „formularea anumitor prevederi din contractul colectiv de muncă la nivel de companie, care a generat o serie de litigii de muncă prin care mai mulţi angajaţi solicită plata unor prime pretins a fi neachitate acestora. Apărarea Petrom constă în argumentul că primele respective au fost incluse şi menţinute în salariul de bază al angajaţilor, astfel că revendicările nu sunt justificate.”
Şi totuşi, chiar dacă Petrom rămâne „liderul” litigiilor de muncă la nivel naţional, numărul cauzelor în care este implicată compania scad de la an la an - tribunalul Cluj, de exemplu, s-a achitat de majoritatea acestor dosare încă din 2011, după cum spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Petru Urs. Cu atât mai surprinzătoare este, în aceste condiţii, evoluţia numerică generală a litigiilor de muncă în ultimii doi ani - de la 124.000, în 2009 şi 2010, la 176.000, în 2011 şi 2012.