Vineri, 29 martie 2024 - 12:45:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei


1 ianuarie 2014

Acesta a trăit pe vremea împăratului Valens, când biserica era prigonită de necredinţa lui Arie, ereticul, iar Sfântul Vasile a apărat cu toată puterea dreapta credinţă şi l-a mustrat chiar în faţă pe împărat. Tatăl Sfântului era din Pont şi se numea tot Vasile, iar maica sa era din Capadocia şi se numea Emilia.

Sfântul Vasile a întrecut în ştiinţă pe cei din timpul său şi pe cei din vechime, căci învăţase toată filozofia şi ştiinţele din vremea aceea. Pentru puterea, viaţa cea îmbunătăţită şi mintea ascuţită, a fost sfinţit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

A dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă, uimindu-l chiar pe dregătorul locului, care nu s-a putut împotrivi înţelepciunii şi tăriei în credinţă a Sfântului, prin cuvântările lui, lovind în credinţele greşite ale ereticilor. Dând învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor, a luminat tainele cele adânci ale făpturii; a păstorit turma Lui Hristos, învăţându-i pe toţi şi ajutându-i pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni, în aşezământul său vestit, numit Vasiliada. A trecut la Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani, iar pomenirea lui se săvârşeşte în Sfânta Biserică sobornicească, pe 1 ianuarie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro