Pe 6 ianuarie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici din întreaga ţară celebrează Boboteaza, o zi cu o profundă semnificaţie religioasă şi spirituală. Sărbătoarea aminteşte de botezul Domnului în râul Iordan, moment considerat începutul misiunii publice a lui Iisus Hristos.
Unul dintre momentele centrale ale acestei zile este sfinţirea apelor, când preoţii oficiază slujbe speciale, iar Agheasma Mare este împărţită credincioşilor. Apa sfinţită, păstrată în case pe parcursul anului, este folosită pentru binecuvântare, vindecare şi protecţie.
În comunităţile de pe malurile râurilor, lacurilor sau la mare, tradiţia presupune aruncarea unei cruci în apă, iar tinerii curajoşi se întrec să o recupereze. Acest gest simbolizează credinţa puternică şi curajul de a înfrunta orice obstacol.
Boboteaza marchează totodată sfârşitul ciclului sărbătorilor de iarnă, fiind o zi a purificării şi a legăturii dintre om, natură şi divinitate. Pentru mulţi, este un prilej de rugăciune şi de conectare cu tradiţiile strămoşeşti.