Echipa Ştiriactuale.ro s-a deplasat weekend-ul trecut la Mănăstirea Sihăstria, locul unde se află şi unii dintre cei mai mari Sfinţi părinţi ortodocşi, români: Părintele Ilie Cleopa şi Părintele Paisie Olaru.
Mănăstirea Sihăstria este aşezată în partea de nord a judeţului Neamţ, la 22 km depărtare de oraşul Târgu Neamţ, pe şoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Lăsând în dreapta drumul Mănăstirii Neamţ, atât de umblat de de călugări, voievozi şi cronicari, şoseaua continuă prin lumea Branistei. Stejari seculari, răsfiraţi pe ambele părţi şi câteva movile de pământ amintesc, potrivit tradiţiei locale, de lupte pentru apărarea Moldovei.
Aşezată la margini de păduri seculare, într-o depresiune larg deschisă spre soare, adăpostita de jur împrejur de culmi ale căror înălţimi variază între 800-1100 metri, care o feresc de asprimea iernii şi arşiţa verii, mănăstirea are o poziţie geografică vrednică de invidiat. Mai sus nici drumul nici paraul nu se încumeta să meargă. Deci, lundu-şi rămas bun unul de la altul, se ramifica în numeroase poteci şi tot atâtea pâraiaşe ce vin radial dinspre culmea munţilor din jur. Fiecare versant, fiecare obcină şi poiana sunt străbătute, dintr-o parte în alta, de poteci ce se întretaie, care fac legătura directă între mănăstirile din ţinutul Neamţ şi lumea înconjurătoare.
O potecă urca spre apus, peste creştetul muntelui Stânişoara, cale de patru ceasuri, până la Hangu. Alta duce la nord, spre vârful Tăciunele, trece peste plaiuri cu numeroase turme de oi şi după trei ore coboară în Pipirig. O potecă mai cunoscută drumeţilor se îndreaptă spre răsărit, urca în piept culmea Agapiei, prin poiana Trapezei, şi, după un mic popas deasupra, în poiana pustnicului Serghei, coboară în mai puţin de trei ore, la ctitoria Hatmanului Gavriil, fie direct, fie prin Agapia Veche. Dar cea mai frecvenţa este potecă ce urca la sud, spre schitul Sihla, cale de peste un ceas, de unde se poate ajunge la Mănăstirea Agapia, cât şi la manăstirile Văratec şi Horaiţa prin poiana Ciungi.