Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:01:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un spectacol creştin a umplut sala Teatrului Toma Caragiu din Ploieşti


27 martie 2014

Sala Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti a fost neîncăpătoare pentru cei veniţi să urmărească spectacolul „Diaconiţa Olimpiada”. Evenimentul organizat marţi seară, chiar de Buna Vestire, a fost produs de compania teatrală „Zona”, sub coordonarea Prea Sfinţitului Varsanufie Prahoveanul , episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Compania teatrală „Zona” a adus la Ploieşti, în premieră, spectacolul „Diaconiţa Olimpiadă”, reuşind să umple sala de spectacol cu ploieşteni veniţi să asiste la o adevărată premieră.

Piesa este croită în jurul vastei corespondenţe pe care Sfântul Ioan Gură de Aur a ţinut-o, din exil, cu Diaconiţa prăznuită de biserica ortodoxă în fiecare an, la 25 iulie. S-au păstrat, în total, 236 de scrisori trimise de acesta, dintre cele mai elaborate şi complexe destinate celei care a îmbrăţişat de mic copil calea spiritualităţii. Rămasă orfană la o vârstă fragedă şi moştenitoarea unei averi imense, Olimpiada şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în atmosferă spirituală, de asceză şi meditaţie. Sub presiunea imperială s-a căsătorit cu un înalt demnitar, care a murit după scurt timp, aşa că ea a ales să devină diaconiţă, alegând să-i slujească lui Dumnezeu, dispunând liber de întreaga ei avere. Iar una din primele ei iniţiative a fost crearea primei mănăstiri feminine din Constantinopol.

Spectacolul jucat marţi seară nu este primul proiect de acest fel al companiei teatrale „Zona”. Înfiinţată în urmă cu 12 ani, din iniţiativa câtorva actori şi regizori, încearcă, prin piesele sale, să le propună oamenilor o alternativă responsabilă la invazia  agresivă a producţiilor subculturale în artă. Compania, prin actriţa Ana Calciu, prezentă şi pe scena de la Ploieşti,  a produs în ultimii patru ani numeroase recitaluri de poezie laică şi religioasă în diferite spaţii din ţară şi străinătate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro