Vineri, 29 martie 2024 - 11:25:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Steaua-Petrolul 1-1. Filmul unei seri de groază FOTO


2 decembrie 2013

De Ziua Naţională a României un meci care trebuia să fie derby-ul  etapei a fost umbrit de incidentele deosebit de grave dintre suporterii “lupilor galbeni” şi jandarmi.

Pentru a scrie cronica unei seri pline de violenţă, trebuie să te gândeşti cu ce să începi…cu bătaia dintre suporteri şi jandarmi sau cronica propiu - zisa a meciului de fotbal. Alegem varianta cronologică, deşi ceea ce s-a întâmplat aseară va rămâne în istoria României ca unda dintre cele mai violente aniversări ale unei zile naţionale.

Aproximativ 1.500 de suporteri petrolişti au făcut deplasarea la Bucureşti pentru a-şi încuraja favoriţii în meciul cu Steaua Bucureşti. S-au încolonat civilizat, s-au urcat în autobuze şi aşteptau să ajungă în Ghencea, mai ales că munciseră zile în şir pentru o coregrafie cu totul şi cu totul specială

Pe drum , aceştia au fost opriţi de către jandarmi şi a început bătaia …

Potrivit suporterilor, într-o pădure aflată în Prelungirea Ghencea, câţiva au coborât din primul autocar pentru a-şi face nevoile fiziologice, iar  jandarmii i-au lovit cu bastoanele fără niciun motiv .

După acest incident a urmat o bătaie în toată regula. Jandarmii au intervenit în forţă folosind gaze lacrimogene, bastoane şi gloanţe de cauciuc. Mai mult… din exces de zel, au spart geamurile unor autocare şi au lansat gaze în interiorul acestora, deşi în vehicule erau şi femei şi copii.

Rezultatul: un autocar fiind devalizat complet!

Pentru că presa să nu aibă acces la scenele de groază care se desfăşurau în capitala României, jandarmii au interzis accesul mai multor echipe ale televiziunilor din Bucureşti în  zona incidentelor.

Zeci de suporteri au fost răniţi, au avut capetele sparte, 20 dintre aceştia având nevoie de îngrijiri medicale la spital.

După o oră de “coşmar “, în care forţele de ordine n-au ţinut cont de nimeni şi nimic, reprezentanţii Jandarmeriei au hotărât că fanii echipei Petrolul Ploieşti să se întoarcă acasă.

Reprezentanţii suporterilor susţin însă că decizia este una abuzivă, în condiţiile în care un singur autocar a fost implicat în incidente, iar măsura luată de Jandarmerie a presupus pedepsirea tuturor fanilor prahoveni care au dorit să urmărească meciul de pe stadion .

Reacţia fanilor

 

"Cine a luat decizia ca noi să nu intrăm la meci va plăti! Noi am ajuns la 500 de metri de Ghencea şi atunci ne-au anunţat că trebuie să ne întoarcem , pentru că în primul autocar a apărut un conflict cu jandarmii! Am luat legătura cu toţi cei care ne puteau ajuta şi sper să se ia o decizie corectă: să fim duşi la stadion. Au imagini filmate. Dacă se consideră că cineva a greşit: 10, 15 persoane, să ia măsuri legale împotriva lor, dar să nu pedepsească 1300 de oameni. Admit că poate au fost probleme, dar chiar şi aşa, cerem să se ia măsuri punctual. Ei îşi asumă riscul. Dacă ne întorc acum la Ploieşti, vor plăti conform legii. Ei trebuie să aibă dovezi pentru ceea ce fac acum!

În virtutea cărei legi întorci 1.300 de oameni la Ploieşti?!", a declarat Octav Preda, unul din liderii galeriei Petrolului, la Sport.ro.

“Meciul suporteri vs jandarmi “ etapa de la Ploieşti…

 

După aproximativ două ore, suporterii ajunşi la stadionul “Ilie Oană“ au fost luaţi (din nou) la bătaie de către jandarmi aceştia fiind primiţi cu gaze lacrimogene . Supăraţi… suporterii s-au deplasat către Prefectura Prahova, pentru a protesta , dar acolo au fost întâmpinaţi de alţi jandarmi …

Centrul Ploieştiului a fost transformat în scena unor manifestări pline de violenţă. Suporterii aruncau cu pietre către jandarmi, iar “reprezentanţii legii”  răspudeau cu gaze lacrimogene, bolovani  şi bastoane.

Nici ziariştii nu au fost mai protejaţi. Cameramanul Digi 24 a fost rănit de către un jandarm , iar ceilalţi jurnalişti au primit tratamentul cu...gaze lacrimogene. Locuitorii din zona centrală s-au declarat şocaţi de ceea ce au văzut susţinând că scenele  semănau cu cele din filmele de groază.

Bătaia generală s-a terminat după aproximativ o oră, datorită intrării în forţă a jandarmilor.

În urma bătăii totul era făcut “praf“: maşini, geamurile magazinelor, stâlpi, borduri, staţia RATP de la Galeriile Comerciale,etc .

“ Câţiva suporteri au coborât să facă p..i iar jandarmii ne-au oprit pe un câmp la Prelungirea Ghencea. După aceea jandarmii au început să dea în ei cu bastoanele şi au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Au spart geamurile autocarului şi au dat cu gaze lacrimogene înăuntru .

Au fost capete sparte,un băiat a fost rănit la picior, iar altul a ajuns de urgenţă la spital. Cel puţin 10 persoane au fost spitalizaţi  cu răni grave. “ a declarat pentru stiriactuale.ro Alina (una din suporteritele care au făcut deplasarea la Bucureşti ).

Cronica meciului…

 

14 ani au trecut de la ultima victorie a “lupilor” pe terenul Stelei, dar …cu ghinion , victoria aşteaptată nu a venit , deşi găzarii au dominat clar.

Petrolul a început în ofensivă partida, dominând prima repriză. În minutul 11,  Teixeira  a şutat pe lângă poarta  de la 18 metri .  În minutul 13, Camara a şutat pe lângă poarta , apoi în acelaşi minut Teixeira a reluat peste poarta .

În minutul 45 + 3, după ce Haţegan a prelungit nejustificat repriza, Steaua a deschis scorul, în urma unei faze fixe. Prepeliţă a înscris cu un şut pe jos, din 10 metri.

În repriza secundă , tot “lupii “ au controlat meciul ,  în minutul 50  Albin a şutat pe poarta ,  dar  Tătăruşanu a intervenit .

Tot Albin  în minutul 67, a avut ocazia de a restabili egalitatea, însă voleul sau din şase metri a trecut peste poartă. În minutul 77, Petrolul egalează. Benga a trimis din interiorul careului după o fază creată de Texeira şi Gerarldo .

În minutul 87, Adi  Popa a  şutat  în colţul lung, dar mingea a ocolit poarta .

“Lupii “ puteau da lovitura, în minutul 89 şutul lui Hoban a trecut puţin pe lângă poartă .

Hoban: "Suntem solidari cu fanii"

 

"Noi suntem solidari cu fanii, nici nu am vrut să începem meciul când am auzit că au fost întorşi din drum", a  declarat mijlocaşul Petrolului.

Steaua Bucureşti: Tătăruşanu - Chipciu, Varela, Szukala, Latovlevici - Prepeliţă, Bourceanu - Ad. Popă, Iancu (Neagu '57), Tănase (Stanciu '74) - Nikolici (Piovaccari '46). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.

Petrolul Ploieşti: Pecanha - Alcenat, Geraldo, Benga, Guilherme - Hoban - Priso (Hamza '63), Albin, De Lucas (Fernandez '76), Teixeira - Cămara (Mustivar '80). Antrenor: Cosmin Contra.

Cartonaşe galbene: Bourceanu '33, Prepeliţă '62, Ad. Popa '90+2 / Alcenat '38, Teixeira '52.

Arbitri: Ovidiu Haţegan (central) - Adrian Ghinguleac, Ovidiu Artene (asistenţi) - Paul Unimătan (rezervă).

Observatori: Dan Petrescu, Claudiu Popă.

Supervizor: Dumitru Mihalache.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro