Potrivit unor informaţii ale Ministerului Sănătăţii, sute de mii de părinţi îşi duc copiii să facă diverse analize medicale înainte de a-i înscrie la creşă sau grădiniţă şi plătesc câteva zeci de lei. Potrivit Ştirile TVR, acestea nu sunt obligatorii, transmite şi Ministerul Sănătăţii, care a elaborat un ordin care să regleze situaţia şi să nu îi mai trimită pe copii să facă analize inutile.
Cu toate acestea, există şi situaţii la unele grădiniţe în care sunt cerute adevărate dosare medicale, iar pe lângă fişa de vaccinări se mai cere şi avizul pentru intrarea în colectivitate de la medicul de familie, dar şi un set de analize suplimentare. Chiar dacă legea nu prevede acest lucru. Mai mult, analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că sunt plătite din buzunarul părinţilor.
În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Sănătăţii a anunţat că pregăteşte un set de măsuri dure pentru cei care nu-şi vaccinează copiii. Proiectul de măsuri a apărut după ce coordonatorii sistemului sanitar public au primit date îngrijorătoare. Mai exact, studiile arată că rata vaccinării a scăzut în unele oraşe mari din ţară chiar şi sub 68%, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca aceasta să treacă bine de 90%.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor ca toţii copiii care nu sunt vaccinaţi să nu aibă acces la grădiniţă, şcoli sau alte locuri de adunare pentru cei mici. De asemenea, toţi copiii se vor putea înscrie la aceste instituţii doar după ce vor prezenta o fişă care să demonstreze ca au fost vaccinaţi. Se mai ia în calcul şi ca părinţii care nu-şi vaccinează copiii să fie amendaţi.
Statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că rata mortalităţii printre cei mici din cauza unor boli pneumococice a fost de aproximativ 9 la 1.000 de născuţi vii, ceea ce ne situează pe locul doi, după Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătăţii, îmgrijorarea a apărut şi după ce anul acesta s-au constatat la copii două cazuri de infectări cu tetanos, fapt care se întâmpla până acum doar la adulţi de peste 45 de ani, în general cei care nu au fost vaccinaţi.