Vineri, 13 septembrie 2024 - 5:39:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În România nu va exista nici un ţinut secuiesc!


11 mai 2016


 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a confirmat că propunerea de iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorităţi naţionale nu poate fi înregistrată, un dosar în care Comisia Europeană, partea reclamată, a fost susţinută şi de România.

În iulie 2013, Comisia Europeana a refuzat să înregistreze o propunere a doi cetăţeni — Attila Dabis, din Budapesta, şi Balázs-Árpád Izsák, cu domiciliul în Târgu-Mureş — care urmărea să definească regiuni ce pot beneficia de politica de coeziune a Uniunii fără a respecta frontierele administrative interne ale statelor membre.

Cei doi au depus plangere impotriva Comisiei Europene la Tribunalul UE care le-a respins plangerea. Pe parcursul intregului proces, Romania a sustinut pozitia Comisiei Europene.

Initiatori au incercat sa se foloseasca de o prevedere din Tratatul (Constitutia) UE care spune ca, la iniţiativa a cel puţin un milion de cetăţeni ai Uniunii, provenind din minimum un sfert din statele membre, Comisia poate fi invitată să prezinte Parlamentului European, în limitele atribuţiilor sale, o propunere de adoptare a unui act juridic în vederea aplicării tratatelor. Prevederea se numeste “iniţiativă cetăţenească europeană’.

Însa, inainte de a putea începe să strângă semnăturile, initiatorii trebuie să înregistreze initiativa la CE, care examinează obiectul şi obiectivele acesteia. Executivul comunitar poate refuza să înregistreze iniţiativa daca obiectul sau nu intră în mod vădit în sfera sa de competenţă.

Propunerea cetăţenilor Balázs-Árpád Izsák şi Attila Dabis, asociaţi cu alte cinci persoane, intitulată “Politică de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale”, a fost prezentată la Comisie în iunie 2013 si cerea ca UE să acorde o atenţie deosebită regiunilor ale căror caracteristici etnice, culturale, religioase sau lingvistice diferă de cele ale zonelor înconjurătoare si sa instituie legal notiunea de “regiuni cu minoritate naţională”. Astfel, potrivit propunerii, regiunile cu minoritate naţională, fara sa fie, neaparat si unitati administrative legal constituite la nivel national ar fi putut beneficieze de alocari separate de fonduri europene.

Daca initiativa ar fi fost acceptata de CE, aceasta ar fi insemnat primul pas spre autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc.

Prin decizia sa din 25 iulie 2013, CE a refuzat să înregistreze propunerea de iniţiativă pentru motivul că aceasta nu intră în mod vădit în sfera sa de competenţă pentru a propune un act juridic legiuitorului Uniunii. În consecinţă, cetăţenii Izsák şi Dabis au sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru anularea deciziei Comisiei.

Prin hotărârea sa de marţi, CJUE constată că, “noţiunea ‘regiune’ trebuie definită cu respectarea situaţiei politice, administrative şi instituţionale existente în statele membre” şi că, în consecinţă, “UE nu poate adopta un act care să redefinească alte regiuni in afara celor stabilite de statele membre.

Materialul integral pe Vocea Clujului
Sursa foto: libertatea.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro