Vineri, 29 martie 2024 - 12:54:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


MAE propune înfiinţarea a 417 secţii de votare în străinătate, cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014


9 octombrie 2016

Ministerul Afacerilor Externe a transmis AEP propuneri de înfiinţare a 417 secţii de votare pentru alegerile parlamentare în străinătate, cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014, majoritatea dintre acestea fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova, iar lista include şi cele 7 secţii solicitate de comunităţile din diaspora.

MAE a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă lista integrală a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014, informează ministerul.

Dintre cele 417 secţii, 193 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

"În motivarea propunerilor pentru a organiza secţii de votare în alte locaţii decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi localităţile unde, în mod tradiţional, au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare", explică MAE.

Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii de votare faţă de cele 51 secţii de votare organizate prezidenţialele din anul 2014, Spania (53 de secţii de votare faţă de cele 38 secţii de votare organizate în 2014), Republica Moldova (35 de secţii de votare faţă de cele 21 secţii organizate în 2014) şi Germania (15 secţii de votare faţă de cele 5 secţii de votare din 2014).

MAE anunţă că, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare,  s-a avut în vedere multiplicarea secţiilor de votare organizate în localităţile în care îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale.

De exemplu, în Belgia şi în Austria vor fi organizate câte 9 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Bruxelles, respectiv Viena, în Franţa vor fi organizate
16 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Paris şi regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secţii de votare, dintre care 8 în Londra
şi suburbii.

Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat MAE, în baza noii legi privind alegerile parlamentare, ca în diaspora trebuie înfiinţate şapte secţii de votare suplimentare, patru dintre ele în Republica Moldova, două în Spania şi una în Marea Britanie.

AEP a transmis că este nevoie de o secţie de votare în Marea Britanie, la Luton, de patru secţii în Republica Moldova, la Soroca, Bardar, Căuşeni şi Carabetovca, precum şi două în Spania, la Tarancon şi Torrejon de Ardoz.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii august, Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile, prin care se vor putea înfiinţa noi secţii de votare, la propunerea MAE, acolo unde va fi nevoie, iar românii din diaspora vor putea vota în orice secţie, pe liste suplimentare, fiind uşurată şi procedura de înscriere în Registrul Electoral, cu acte transmise prin e-mail.

Principala modificare a Ordonanţei se referă la posibilitatea deschiderii a noi secţii de votare. Propunerile vor fi făcute de MAE, iar noile secţii vor fi integrate în lista finală pentru diaspora. Această listă va fi stabilită de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că numărul cetăţenilor români cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.924.220, fiind incluşi şi cei care vor împlini 18 ani până la data alegerilor parlamentare, iar numărul este mai mic cu peste 11.000 de alegători faţă de ultima raportare, din septembrie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro