Vineri, 13 septembrie 2024 - 5:30:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga! La Strejnic, savantul a fost uitat...


27 noiembrie 2020

În 27 noiembrie 1940 avea loc unul dintre cele cunoscute asasinate politice din istoria României: legionarii l-au ucis pe profesorul Nicolae Iorga, care devenise unul dintre adversarii Gărzii de Fier.

Acest asasinat a contribuit la compromiterea definitivă a acestei mişcări politice totalitare, care s-a folosit de-a lungul perioadei interbelice de asasinat ca armă de luptă politică.


Asasinatele politice au rămas întipărite în memoria oamenilor de-a lungul timpului. Înca din cele mai vechi timpuri sunt cunoscute astfel de crime cu premeditare:Caesar, Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, Barbu Catargiu,   John F. Kennedy sau Nicolae Iorga sunt doar câteva exemple de mari personalităţi ce au căzut victime cruzilor asasini.

Din păcate lista poate continua foarte mult, căci mereu jocul politic a fost dur, „jucatorii” au încercat sa obţina puterea pe căi diferite, sau măcar au încercat sa se răzbune pentru propriul eşec.

În toamna anului 1940, savantul Nicolae Iorga abia împlinise vârsta de 69 de ani (…). Clipele lui erau însă numărate: legionarii îl vedeau ca fiind responsabil de dispariţia lui Corneliu Zelea Codreanu şi, în consecinţă, un comando legionar a pus în aplicare o condamnare la moarte”, explică istoricul Adrian Cioroianu.


De ce-l urau legionarii pe Iorga

„La sfârşitul lunii noiembrie a anului 1940, istoricul se afla în vila sa de la Sinaia. Fost prim-ministru şi fost susţinător al Regelui Carol al II-lea, savantul Iorga era unul dintre părinţii naţionalismului românesc modern. Dar, la sfârşitul anilor ’30, relaţiile dintre el şi legionarii lui Corneliu Zelea Codreanu s-au stricat iremediabil. De fapt, legionarii l-au considerat pe Iorga responsabil de arestarea liderului lor, în aprilie 1938. Mai apoi, moartea lui Codreanu i-a făcut pe legionari să-l urască şi mai mult pe Nicolae Iorga”, povesteşte Adrian Cioroianu.

Şapte persoane îmbrăcate în negru bat la uşă

„Şi astfel ajungem în ziua fatidică de 27 noiembrie 1940 (…). La ora 17 şi 30 de minute, la uşa casei au apărut şapte persoane îmbrăcate în negru, care s-au recomandat a fi poliţia legionară şi au spus că au mandat să-l ducă pe Iorga la Bucureşti pentru un interogatoriu. Iorga n-a opus rezistenţă şi în minutele următoare a coborât în curte alături de legionari. În drum spre maşină, în calea grupului a ieşit Alina, fiica lui Nicolae Iorga, care s-a oferit să-şi însoţească tatăl la Bucureşti. Dar legionarii au refuzat-o, spunând că nu mai au loc în maşină”, a consemnat Adrian Cioroianu în cartea sa – Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor (2013)

„De fapt, Nicolae Iorga nici n-a mai ajuns la Bucureşti în acea zi. În dimineaţa următoare, el a fost găsit împuşcat la marginea unei păduri de pe drumul spre Capitală, în dreptul satului Strejnic. În jurul cadavrului erau nouă tuburi de cartuşe trase. Astfel a sfârşit poate cel mai mare intelectual român al secolului XX (…). În noaptea precedentă asasinării lui Iorga, 64 de foşti demnitari ai regelui Carol al II-lea fuseseră împuşcaţi în închisoarea Jilava. Iar mai înainte cu câteva ore de omorârea lui Iorga, în aceeaşi zi de 27 noiembrie, se pare că aceeaşi echipă legionară l-a asasinat şi pe marele economist, profesor şi ministru ţărănist Virgil Madgearu”, menţionează istoricul Adrian Cioroianu.

An de an, autorităţile locale de la Târgşorul Vechi organizau momente de comemorare ale savantului. În acest an, când ar fi putut fi organizat un moment festiv, Nicolae Iorga a fost uitat. 

80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga au fost trecuţi sub uitare din cauza pandemiei de coronavirus şi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare....
 



 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro