Luni, 15 aprilie 2024 - 9:14:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Europarlamentari din şase ţări cer Parlamentului European condamnarea abuzurilor de la Pungeşti


30 decembrie 2013

Un grup de unsprezece europarlamentari verzi din şase ţări - Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Luxemburg - au trimis o scrisoare deschisă către Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schultz, semnalând abuzurile făcute de Guvern împotriva cetăţenilor comunei Pungeşti, pentru a proteja interesele unei companii private, Chevron, informează ecomagazin.ro

Europarlamentarii arată că, din data de 2 decembrie, dată la care utilajele Chevron au intrat în comuna Pungeşti însoţite de jandarmi, principiile de bază şi reglementările Uniunii Europene au fost încălcate în mod constant.

Organele de ordine publică au încălcat dreptul la proprietate privată al locuitorilor comunei, intrând pe terenuri private şi ridicându-i cu forţa pe protestatari, au încălcat dreptul la integritate fizică, folosind un volum disproporţionat de mare de forţe şi au abuzat fizic cetăţeni europeni.

Europarlamentarii îi mai sesizează Preşedintelui PE, încălcarea dreptului la libera exprimare şi de a fi informat, prin interzicerea accesului jurnaliştilor în Pungeşti imediat după momentul 2 decembrie, când jandarmii au ocupat practic comuna pentru a asigura "securitatea" Chevron, izolând astfel localitatea de lume, interzicând accesul presei în zonă şi încălcând "principiul liberei circulaţii" care sta la baza Uniunii Europene prin instituirea “zonei speciale de securitate” de la Pungeşti.

Dreptul la liberă circulaţie, drept fundamental al cetăţenilor europeni, a fost încălcat. Instituirea zonei de siguranţă specială de la Pungeşti contravine normelor europene şi normalităţii într-un stat de drept. Controalele arbitrare asupra cetăţenilor care tranzitează zona, abuzurile comise asupra cetăţenilor comunei şi a protestatarilor, mergând de la intimidare până la agresiune fizică, toate sub umbrela protejării securităţii în zonă, reprezintă încălcări clare ale drepturilor acordate cetăţenilor UE prin Carta Europeană.

Peste 40.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer oprirea imediată a abuzurilor forţelor de ordine şi zilnic noi semnături se adaugă acestei petiţii, mai atrag atenţia semnatarii scrisorii către Martin Schultz.

În consecinţă, cei 11 europarlamentari îi solicită Preşedintelui European Martin Schultz să condamne public acţiunile Guvernului român, "cel care susţine şi solicită acţiuni brutale şi autoritare asupra propriilor cetăţeni pentru a facilita lansarea unei investigaţii complete de către Comisia Europeană precum şi pentru a acţiona întru prevenirea abuzurilor viitoare asupra statului de drept în România."

Reamintim că Pungeştiul a fost luat în stăpânire de către forţele de ordine la data de 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis utilajele în zonă pentru a demara lucrările de amplasare a primei sonde pentru gazele de şist. Localnicii, ieşiţi în drum pentru a se opune paşnic înaintării utilajelor, au fost împrăştiaţi în mod agresiv de jandarmi. S-au raportat numeroase abuzuri ale jandarmilor, care au mers de la percheziţii abuzive, amenzi, arestări, la agresiune fizică împotriva unor cetăţeni paşnici. Femei ajunse la vârsta senectuţii au fost împinse, îmbrâncite şi lovite de jandarmi. Localitatea a fost păzită în permanenţă şi ruptă de restul ţării. Accesul presei în zonă a fost interzis.

Pe 7 decembrie, manifestanţi din toată ţara au venit să-şi exprime solidaritatea cu locuitorii comunei. A avut loc un protest urmat de confruntări între manifestanţi şi jandarmi. Drept urmare, Poliţia Vaslui a decretat zonă specială de siguranţă la Pungeşti. Efectivele de jandarmi cantonate în zonă au fost sporite, maşinile care tranzitează zona trec prin numeroase filtre de control, iar localnicii trăiesc într-o permanentă teroare: sunt legitimaţi şi dacă ies să ia apă de la fântână, sunt amendaţi sub orice pretext, protestatarilor li s-au întocmit dosare penale iar cererea formulată de o protestatară către Judecătorie pentru ridicarea interdicţiei de circulaţie în zonă a fost respinsă, fiind în prezent atacată cu recurs.

În aceste condiţii extreme, 19 localnici şi protestatari au recurs la rândul lor la un gest extrem (de disperare) şi au intrat în greva foamei în ajunul Crăciunului, cerând ca jandarmii şi Chevronul să plece din localitate lor.

Sâmbătă, doi dintre grevişti au avut nevoie de îngrijiri medicale fiind solicitată ambulanţa. Un alt protestatar face greva foamei în Bucureşti, la Universitate, în faţa Teatrului Naţional, în semn de solidaritate cu cei din Pungeşti şi pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor comise de Guvern.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro