Joi, 25 aprilie 2024 - 7:42:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Maşina care se încarcă în mers


12 iulie 2012

masinaLa o universitate japoneză s-au făcut noi teste care vor permite în viitor maşinilor electrice să se încarce în timpul mersului, energia fiind transmisă pein stratul de asfalt către anvelope.

Testele făcute de Toyohashi University of Technology au demonstrat că este posibil ca o maşină electrică să se încarce în mers, dar mai este mult de lucru şi voltajul trebuie să crească de 100 ori pentru că energia să fie suficientă pentru o întreagă maşina.

Marea problemă a maşinilor electrice nu ţine doar de preţ, ci şi de faptul că autonomia este scăzută şi staţiile de încărcare sunt rare, iar maşina trebuie să stea ore bune în priză. Japonezii de la Toyohashi University testează modul în care maşinile electrice s-ar putea încărca în timpul mersului, energia electrică putând fi transmisă către roţi, prin covorul asfaltic.

La un târg de tehnologie din Japonia s-au făcut în urmă cu câteva zile teste preliminare nu cu o maşină întreagă, ci cu două roţi către care energia electrică a ajuns fiind transmisă printr-o placă de beton de 10 cm care simulează grosimea şoselei.

Prin cei 10 cm de beton a fost transmis curent electric de 50-60 W către roţi, iar pe axul dintre cele două roţi a fost postat un bec care s-a aprins datorită energiei electrice primite. Mai este mult până departe, însă dacă puterea va creşte de o sută de ori va fi suficientă pentru a furniza energie pentru un întreg automobil electric, nu doar către un simplu bec.

Proiectul universităţii se numeşte EVER (Electric Vehicle on Electrified Roadway), iar cercetarea se concentrează pe modul cum energia poate fi transmisă wireless prin beton astfel încât să se piardă cât mai puţin, iar maşina să primească suficient curent electric.

Eficienţa transferului energetic a fost de 80-90% în experimentul recent, iar următorul obiectiv este că energia să fie transmisă nu prin doar 10 cm de beton, ci prin 20 cm.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro