
Recent un cercetător de la BitDefender a demonstrat presei cum un telefon infectat poate fi controlat de la distanţă când este conectat la internet. Acesta a arătat cum se poate obţine acces la lista de contacte, la mesaje, la parole, la aboslut orice. Mai grav este faptul că atacatori pot porni microfonul telefonului şi pot asculta tot ce face utilizatorul, fără ştirea lui. De asemenea, smartphone-ul poate captura imagini şi le poate împărtăşi pe reţelele de socializare. Viruşi pot fi ascunşi în aplicaţiile de pe Google Play sau pot fi introduşi în telefoane prin linkuri sau prin modificarea altor aplicaţii.
„Cei mai mulţi dintre utilizatori nu văd dispozitivul ca pe o ţintă a unor atacuri informatice şi, în consecinţă, nici nu utilizează aplicaţii mobile de securitate. Cel mai mare risc este furtul de informaţii de pe telefon, cum ar fi parolele de acces la email, agenda de telefon sau alte date care pot duce la prejudicii importante”, a explicat Adi Coman.
Cele mai indicate aplicaţii mobile de securitate sunt programele antivirus, care asigură protecţie împotriva accesării datelor confidenţiale şi furtului de informaţii, însă există şi aplicaţii care permit blocarea dispozitivului în cazul pierderii sau furtului, localizarea prin GPS a telefonului şi notificarea utilizatorului prin SMS cu coordonatele acestuia.