Marţi, 23 aprilie 2024 - 5:17:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cercetări arheologice la primele morminte dacice descoperite în Sălaj


30 martie 2016

Două fibule (agrafe) şi o pafta (cataramă) de centura, toate din fier, au fost descoperite, întâmplător, în urmă cu câteva zile, de o echipă de arheologi din Sălaj şi Alba, condusă de Horea Pop, şeful Secţiei de Cercetare din cadrul muzeului din Zalău.

Continuarea mai amănunţită a săpăturilor a scos apoi la lumină, în cursul zilei de vineri, o a doua pafta, alături de alte piese — unele din argint, şi câteva fragmente de oase.

Horea Pop a precizat pentru AGERPRES că totul a pornit de la informaţiile pe care le-a primit privind prezenţa în zona unei foste cetăţi dacice a unor căutători de comori. Deplasându-se la faţa locului, acesta nu i-a mai găsit pe cei ce căutau ilegal vestigii istorice, în schimb a descoperit, întâmplător, într-o pădure din apropiere, o cataramă şi fibule, piese ce l-au determinat să revină pentru cercetări amănunţite, alături de alţi colegi, la finalul acestei săptămâni.

Astfel, vineri au ieşit la iveală şi alte piese din perioada dacică, precum numeroase verigi, două cuţite, o a doua pafta, mărgele şi bucăţi de fibule, inclusiv din argint, cercetările urmând a fi continuate şi pe parcusul zilei de sâmbătă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro