Joi, 28 martie 2024 - 11:08:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Papa Francisc este un mare iubitor al fotbalului


17 martie 2013

Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani), cel de-al 266-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice şi primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani, este un împătimit al sportului şi este chiar socios al echipei argentiniene de fotbal San Lorenzo de Almagro.

Papa Francisc a devenit miercuri noapte primul papă iezuit şi primul Suveran Pontif din America de Sud, continent care adăposteşte aproximativ 40% din cei 1,2 miliarde de catolici din întrega lume. El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranţi italieni şi, ca orice sud-american care se respectă, iubeşte fotbalul. Noul papă este suporter cotizant al echipei San Lorrenzo de Almagro, ocupanta locului 11 din prima ligă argentiniană de fotbal, echipă al cărui nume îşi are rădăcinile în religie şi în lupta de independenţă a Argentinei.

În 1908, tinerii din cartierul Boedo, din Buenos Aires, au ales numele San Lorenzo pentru echipa lor după cel al părintelui Lorenzo Massa, după cel al Sfântului Laurenţiu din Roma, martir al persecuţiilor împăratului Valerian în anul 258, dar şi după Bătălia de la San Lorenzo, una dintre cele mai importante lupte din lupta de independenţă a argentinienilor de sub dominaţia spaniolă. În 2008, Bergoglio, care este socios al acestui club, a oficiat o liturghie cu ocazia comemorării centenarului echipei ale cărei culori sunt roşu şi albastru. De-a lungul timpului, la gruparea ”Sfinţilor” au evoluat Oscar Ruggeri, Jose Luis Chilavert, Paolo Montero, Ivan Cordoba, Pablo Zabaleta sau Ezequiel Lavezzi.

 

Tatăl său a fost baschetbalist!

Jorge Mario Bergoglio este unul dintre cei cinci copii ai lui Mario Jose Bergoglio, un lucrător la căile ferate cu origini italiene, şi al unei casnice, Regina María Sívori. Tatăl său a practicat baschetul chiar la clubul San Lorenzo, iar viitorul papă îl susţinea pe acesta din tribune. Deşi a vrut să facă fotbal de perfomanţă, el nu a putut să îşi urmeze visul pentru că în adolescenţă i-a fost extirpat un plămân din cauza unei infecţii puternice. Francisc I este licenţiat în chimie la Universitatea din Buenos Aires şi în filosofie la Colegiul Máximo San José din San Miguel.

 

Ultimilor doi papi le plăcea fotbalul

Argentinianul nu este singurul Suveran Pontif îndrăgostit de fotbal. Papa Ioan Paul II (Karol Józef Wojtyła) era un pasionat al sportului-rege şi jucase ca portar în echipa liceului din Wadowice (Polonia). În 2000, el a format echipa reprezentativă a Vaticanului, care este antrenată de Giovanni Trapattoni şi care este formată din membrii gărzii elveţiene şi din angajaţii italieni ai muzeului. Succesorul său, Papa Benedict XVI (Joseph Aloisius Ratzinger), este un suporter ardent al lui Bayern Munchen încă din copilăria petrecută în Bavaria.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro