Marţi, 16 aprilie 2024 - 9:37:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Moscova nu recunoaşte noile autorităţi de la Kiev


25 februarie 2014

Pe numele ex-preşedintelui Ianukovici, acuzat de crime în masă, a fost lansat luni un mandat de arestare. Localizat duminică seară în Crimeea, el a dispărut fără urmă şi sunt zvonuri că s-ar ascunde într-o mânăstire. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia are îndoieli privind legitimitatea celor care au preluat puterea la Kiev.

De trei zile, fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici este de negăsit şi caută cu disperare un loc de refugiu în interiorul Ucrainei. De luni, este subiectul unui mandat de arestare fiind acuzat că a ordonat desfăşurarea lunetiştilor şi folosirea de muniţie de luptă contra manifestanţilor din Piaţa Maidan din centrul Kievului.

Potrivit ministrului interimar de Interne, Arsen Avakov, Ianukovici a părăsit iniţial capitala cu elicopterul, vineri 21 februarie, în direcţia Harkov, unde avea loc un congres al Partidului Regiunilor, formaţiunea sa politică, fiind însoţit de şeful administraţiei prezidenţiale, Andrei Kliuev.

A doua zi, după ce a petrecut noaptea la reşedinţa prezidenţială din oraş, el a plecat cu elicopterul în direcţia aeroportului din Doneţk, fieful său politic, situat în regiunea Dombas. În compania gărzilor sale, el a urcat într-un mic avion particular înainte de a se primi o interdicţie de decolare din partea serviciilor de frontieră. „Avionul nu avea autorizaţiile în ordine şi când responsabilii au venit pentru verificarea documentelor, au fost primiţi de oameni înarmaţi care le-au promis bani pentru a putea decola fără autorizaţie”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de frontieră, precizând că oferta a fost refuzată. În final, Ianukovici a părăsit aeroportul plecând spre Doneţk, de unde după câteva ore a plecat cu maşina, sub protecţie oficială, în direcţia Crimeii. Acolo a sosit duminică şi s-a oprit într-unul din numeroasele sanatorii din regiune, evitând reşedinţele oficiale. „După ce a aflat măsurile luate în Parlamentul ucrainean împotriva sa, a părăsit precipitat” sanatoriul în direcţia aeroportului din Sevastopol. Era ora 23.50 duminică seară. S-a oprit la reşedinţă privată şi „o parte a membrilor serviciului său de securitate a cerut să rămână acolo”, arată ministrul interimar de Interne, acei oameni predând armele poliţiei locale. De atunci, Ianukovici a plecat „într-o direcţie necunoscută”.Practic, a fost organizată vânarea fugarului Ianukovici şi potrivit, ultimelor veşti de luni dimineaţă, el s-ar ascunde în Crimeea pro-rusă. O dată cu mandatul de arestare pe numele lui Ianukovici au fost emise mandate pe numele altor responsabili de masacrul civililor.

Există mărturii ale localnicilor din Sevastopol, citate pe un site internet, că Ianukovici a fost văzut în compania marinarilor ruşi, ştiut fiind că flota rusă staţionează în acest port din Crimeea. De asemenea, există zvonuri potrivit cărora un iaht numit Bandido, suspectat că aparţine unui fiu al lui Ianukovici, ar fi fost reperat în portul Balaclava, din Peninsula Crimeea. Localnici declarau luni că nu l-au văzut pe Ianukovici, asemenea şi funcţionarii din Sevastopol.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro