Joi, 25 aprilie 2024 - 8:53:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum s-a votat la Eurovision 2014?


13 mai 2014

După finala de sâmbătă a competiţiei muzicale Eurovision, câştigată de travestitul Conchita Wurst, din Austria, EBU (European Union Broadcasting), organizatorul competiţiei, a făcut publice rezultatele votului. În unele cazuri, cum este şi cel al României, se pot observa diferenţe foarte mari între voturile acordate de acelaşi juriu în finală şi în semifinală.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate, sistemul fiind valabil şi în ceea ce priveşte alegerea finaliştilor. Juriul fiecărei ţări este format din cinci membri şi îşi păstrează componenţa în semifinală şi finală. 
 
La rezultatul final se ajunge printr-un proces destul de complicat: fiecare membru al juriului acordă o poziţie (rank – n.r.) fiecărui participant – toate cele cinci poziţii sunt procesate de un calculator, iar rezultatul reprezintă tot o poziţie – voturile telespectatorilor sunt, de asemenea, transformate într-o poziţie – poziţia acordată de juriu şi poziţia dată de telespectatori sunt la rândul lor procesate şi transformate într-o poziţie finală, iar în cele din urmă acestei poziţii îi corespunde un anumit număr de puncte. 
 
În cazul în care doi reprezentanţi obţin acelaşi punctaj ei sunt departajaţi de televoting, fiind avantajat cel care a obţinut cele mai multe puncte din partea telespectatorilor. 
 
Echipa României, formată din Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu, s-a clasat pe locul 12 în marea finală, cu 72 de puncte, deşi în cea de-a doua semifinală au ocupat poziţia secundă, cu 125 de puncte. În rezultatele afişate imediat după aflarea câştigătorului, în unele cazuri, cum este şi cel al României, pot fi observate discrepanţe. 
 
Spre exemplu, în semifinală, juriul Greciei a acordat României poziţia 5, iar în finală ne-a clasat pe locul 18. Un alt exemplu este juriul din Lituania, care în semifinală a acordat reprezentanţilor noştri poziţia 9, iar în finală ne-a clasat pe penultimul loc: 25. Diferenţe majore între votul juriului se pot observa şi în ceea ce priveşte Slovenia: dacă în semifinală am primit poziţia 7, în finală am fost clasaţi pe locul 23. 
 
Diferenţele pot fi puse şi pe seama faptului că în semifinală au concurat doar 15 ţări, pe când în finală paleta melodiilor a fost mult mai largă, bătălia dându-se între 26 de state. 
 
European Broadcasting Union (EBU), organizatorul competiţiei, a afişat pe site-ul oficial rezultatele detaliate ale votului fiecărei ţări. 
 
Ediţia din 2015 a concursului Eurovision se va desfăşura în Austria, după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din acest an cu piesa „Rise Like A Phoenix“, care a obţinut un total de 190 de puncte. 
 
Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Olanda, cu 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro