Cea mai veche şampanie degustată vreodată a fost analizată în cadrul unui studiu amplu desfăşurat de o echipă de cercetători francezi, relatează AFP.
Sticlele de şampanie, 168 la număr, au fost descoperite în anul 2010 pe fundul Mării Baltice. Sticlele se aflau pe un vas care s-a scufundat în secolul al XIX-lea, în urmă cu 170 de ani, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Analiza a aratat că şampania era de 3 ori mai dulce decât şampania din prezent. Totodată, cercetarea sugerează că apa mării reprezintă un spaţiu de depozitare perfect pentru şampanie deoarece lumina nu a ajuns până la sticle, iar temperatura a fost scăzută.
În momentul în care sticlele au fost recuperate, etichetele erau deja şterse, dar cercetătorii au reuşit să identifice provenienţa şampaniei cu ajutorul dopurilor: producătorii şampaniei erau Veuve Clicquot Ponsardin (VCP), Heidsieck şi Juglar.
Cercetătorii au anunţat că sticlele conţin, cel mai probabil, cea mai veche şampanie gustată vreodată. Cea mai izbitoare caracteristică a şampaniei este conţinutul foarte ridicat de zahăr, se arată în studiul condus de Philippe Jeandet, profesor la Facultatea de Ştiinţe, Universitatea din Reims.
O sticlă de şampanie de 30.000 de euro
Nivelul ridicat de zahăr ar putea veni de la un sirop de struguri care a fost adăugat înainte ca şampania să fie îmbuteliată, arată studiul.
Sticlele conţineau aproximativ 140 de grame de zahăr pe litru, adică de aproximativ 3 ori mai mult faţă de cantitatea din vremurile moderne. Adeseori, şampania de astăzi nu conţine deloc zahăr adăugat.
Nivelul de zahăr era ridicat prin comparaţie cu gusturile de astăzi, dar nu era mare pentru standardele de atunci. De pildă, corespondenţa din epocă arată că ruşii aveau o preferinţă pentru vinuri şi mai dulci, care conţineau 300 de grame la litru. Oamenilor din această regiune le plăceau băuturile dulci atât de mult, încât îşi puneau mai multe linguri de zahăr în vinul de masă, au mai spus cercetătorii.
„Prin urmare, nivelurile relativ scăzute de zahăr din sticlele din epavă, de mai puţin de 150 de grame pe litru, sugerează că sticlele ar fi putut fi comandate de clienţi din Confederaţia Germană”, continuă studiul.
Interesant este că, deşi au trecut aproape două secole de la scufundarea vasului, şampania nu s-a stricat şi a avut o aromă foarte plăcută. Descoperirea sugerează că regulile de igienă erau respectate şi în acea perioadă şi că marea este un mediul potrivit pentru păstrarea şampaniei.
În 2011, o sticlă de şampanie Veuve Clicquot salvată din aceeşi epavă a fost vândută la licitaţie pentru suma record de 30.000 de euro.