Joi, 28 martie 2024 - 7:28:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Popasuri europene


30 iunie 2016


 

Ferice de părinţii ai căror copii nu-i uită la bătrâneţe! De ce am început  succinta prezentare a cărţii lui Nicolae Dumitrescu cu această reflecţie, o să aflaţi din rândurile de mai jos.

Pe autorul cărţii „Popasuri europene”, lansate recent la clubul CARP Ploieşti, îl cunosc de peste 40 de ani, atunci când era director al reţelei cinematografice din Prahova şi, începând din anul 1993, când devenise membru al Uniunii Cineaştilor din România, secţia Critică de Film, iar din anul 2004 membru activ al Societăţii culturale Ploieşti-Mileniul III.

Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti, Nic – cum îi spun prietenii – a activat, de când îl ştiu – în domeniul artei şi culturii. Ca vechi eseist şi reputat critic literar, a colaborat la zeci de reviste din ţară. Este, de asemenea, autor a numeroase cărţi, în special studii, sinteze, monografii, antologii, enciclopedii, dicţionare – unele dintre ele realizate în colaborare cu specialiştii din domeniul respectiv. În anul 2012, avea să-l prezinte, într-o reuşită carte monografică, pe cunoscutul gazetar şi poet Corneliu Şerban, volum sugestiv intitulat „Un destin asumat”.

După ieşirea la pensie, Nic Dumitrescu (n. 3 ian.1944, Târgovişte) avea să fie ancorat şi în Publicistică: „Ploieştiul cultural de azi” (2009) şi „Ploieşti – reflectări culturale” (2010). În ultimii 4-5 ani a revenit – cum s-ar spune - la sânul familiei, alături de soţie şi fiica lor, domiciliată în Bucureşti. “ Toţi trei am format o echipă, peregrinând prin Europa în mai multe rânduri. Familiei îi datorez această unică şansă şi, în mod special, fiicei noastre Alina. Graţie ei, am fost în ultimii ani în Israel şi în mai multe ţări din Europa occidentală, umblând hai-hui prin principalele capitale şi  oraşe de pe acolo... Le-am văzut cu ochii de foarte aproape, le-am pipăit cu mintea, dar le-am şimţit şi înţeles cu sufletul. Le-am perceput cu dorinţa să reţin mesajele cele mai semnificative şi să le transmit cititorilor interesaţi, într-o primă carte de călătorii, apărută în 2013, cu titlul „Destinaţii esenţiale”. Mărturisesc că domeniul însemnărilor de călătorie, pe care nu-l cunoscusem încă, m-a captivat, fiind o experienţă cu adevărat molipsitoare. Aşa se face că, tot datorită Alinei, acum doi ani, familia noastră s-a aventurat într-o nouă călătorie. Pe agendă s-au aflat şapte campanii scurte, incluzând ţări precum Anglia, Franţa, Olanda, Belgia, Spania, Italia şi Bulgaria, experienţă care m-a adus, din nou, în faţa colii de scris...”, mărturiseşte Nic, cu prilejul lansării noii sale cărţi, “Popasuri europene”, tipărită în condiţii grafice excelente, la Editura Karta-Graphic Ploieşti.

În cele peste 300 de pagini ale cărţii, majoritatea acestora fiind illustrate cu fotografii color – amintiri de neuitat pentru cei trei trubaduri – autorul îşi transcrie trăirile şi emoţiile încercate în faţa atâtor frumuseţi. A fost un tur de forţă provocator, o experienţă unică, de care vreau să-mi amintesc toată viaţa. Diferenţele de cultură şi artă, întâlnite la tot pasul, n-au avut efecte contra-productive. Ba, dimpotrivă, mi s-a părut că astfel s-au putut configura mai bine spiritualitatea şi unitatea oamenilor care trăiesc în armonie pe aceste meleaguri. Acolo, lumea este mai conştientă de potenţialul ei şi caută să-l evidenţieze în cât mai multe sensuri şi modalităţi. Lumea lor, ca şi lumea noastră, un univers uman în mişcare, o lume care merită a fi descoperită, fie doar şi pentru faptul că lumea de “dincolo”pare mai bună şi mai fericită - elemente esenţiale pentru dezvoltarea omenirii, a societăţii în care se trăieşte. Cartea a plină de lucruri şi amintiri frumoase trăite de noi, pentru că nu am dorit să consemnez şi lucrurile mai puţin frumoase întâlnite acolo, opridu-ne doar la lucrurile de esenţă...

În ceea ce ne priveşte, cred că în aceste peregrinări - făcute cu avionul, autocarul şi, mai ales, la pas - am consolidat ideea de familie unită şi de respect reciproc. Fiecare merităm, în fond, puţină atenţie şi puţină consideraţie. Redescoperindu-ne, înţelegem mai adecvat de ce cunoaşterea este sursa înţelepciunii noastre, cheia de boltă a omenirii. Important în viaţă este să fii fericit. În timpul acestor călătorii şi după mai multe zile am fost, într-adevăr, în situaţia de a privi fericirea în faţă. Ceea ce mi se pare esenţial…”,
a mai spus autorul în cuvântul său de prezentare a cărţii.

Evenimentul a fost organizat şi găzduit, cum menţionam la începutul relatării, de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Ploieşti, alături de Cercul de Artă şi Tradiţie Ploieşti, condus de ing, Ion Ioniţă, cel care avut ideea originală de a expune, pe discuri, o parte dintre fotografiile realizate de familia Dumitrescu, imagini prezente şi în carte. Cei care au fost prezenţi au avut ocazia să admire şi expoziţia de pictură “Amintiri din Ploieştiul interbelic”, de Adrian Zagorodnei.

Despre carte şi autorul ei, Nicolae Dumitrescu, au mai vorbit: Ştefan Pascu – preşedintele CARP Ploieşti, care a adresat un cuvânt de salut din partea instituţiei pe care o conduce, prof.dr. Al I.Bădulescu, prof.dr. Violeta Mihai şi moderatorul Nelu Stan.

De remarcat şi numărul mare de pensionari, cu adevărat iubitori de cultură, care, în ciuda caniculei, au ţinut să onoreze evenimentul literar.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro