Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:12:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


7 lucruri pe care, probabil, nu le ştiiţi despre Rio de Janeiro


4 august 2016


 

Rio de Janeiro este gazda Jocurilor Olimpice din vara aceasta, oraşul sambei şi carnavalului, regatul oamenilor frumoşi şi plajelor superbe. Dar ce ştii, de fapt, despre cel de-al doilea oraş ca număr de locuitori din Brazilia, după São Paulo? Specialiştii motorului independent de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro îţi propun să descoperi şapte lucruri despre Rio de Janeiro.

1. Rio de Janeiro înseamnă „Râu de Ianuarie”, dar râul este de fapt un golf

Rio de Janeiro sau „Râul de Ianuarie”, este un nume poetic pentru un oraş cu mai mult de 200 de râuri. Însă la care râu se referă mai exact? Răspunsul este: la niciunul dintre ele.

Ianuarie a fost luna în care exploratorul portughez Gaspar de Lemos a ajuns prima oară în Rio. Legenda spune că Lemos naviga prin Golful Guanabara, când i-a dat numele oraşului, confundând golful cu gura de vărsare a unui râu mai mare. În zilele noastre, câţiva istorici contestă această teorie, argumentând că portughezii erau navigatori prea iscusiţi ca să facă o asemenea greşeală şi că, în secolul al XVI-lea, cuvântul pentru „râu” era folosit de asemenea pentru identificarea golfurilor.

2. În golful Guanabara sunt mai mult de 100 de insule

Ce au în comun, în cărţile poştale, muntele Sugar Loaf, statuia Mântuitorului Cristos şi plaja Copacabana? Golful Guanabara pe fundal. Nu este de mirare, acesta este enorm şi atât de întins încât ajunge în 15 oraşe diferite. Golful Guanabara este al doilea ca mărime din ţară, având o suprafaţă de 412 kilometri pătraţi, 53 de plaje şi mai mult de 100 de insule. Pe cea mai mare, Ilha do Governado sau Insula Guvernatorului, se află aeroportul internaţional Rio.

3. Rio de Janeiro aproape că era să nu fie gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016

Atunci când Rio de Janeiro a fost ales în 2009 să fie gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2016, vestea a fost întâmpinată cu o petrecere care a atras mii de oameni pe renumita plajă Copacabana. Era a treia oară când oraşul încerca să se califice şi toată lumea simţea că este rândul oraşului Rio. Dar aproape că era să nu se mai întâmple.

Rio nu a ajuns pe lista scurtă a celor patru oraşe pe care Comitetul Olimpic le-a selectat înainte de decizia finală. Avea o notă mai mică decât Doha, care până la urmă a fost descalificată din cauza unor detalii tehnice (din cauza temperaturilor înalte din oraş în timpul verii europene, Doha propusese să ţină Olimpiada în octombrie, dar propunerea a căzut). Ţinându-se cu îndârjire de nota de 6,4 dată de Comitetul Internaţional Olimpic, Rio a intrat în competiţie. Mai mult, a câştigat până la urmă, contrar tuturor aşteptărilor.

4. În Rio s-a ţinut cel mai mare meci de fotbal

Brazilienilor nu le place să-şi amintească de asta, dar 16 iulie 1950 a fost o zi istorică. Brazilia juca cu Uruguay în finala Campionatului Mondial. Scena era Maracanã, arena construită special pentru acea ocazie şi, la acel moment, cel mai mare stadion din lume.

Un total de 173.850 spectatori plătitori – şi aproximativ 20.000 care nu au plătit biletul de intrare – au fost acolo ca să vadă, ceea ce toată lumea a crezut că va fi, prima oară când Brazilia va primi Cupa Mondială. Dar Uruguay le-a furat victoria brazilienilor iar tăcerea miilor de spectatori a fost atât de profundă, încât i-au dat un nume acestui meci: Maracanazo.

5. Rio a fost odată singura capitală europeană din afara Europei

Vremurile disperate cer măsuri disperate, cel puţin aşa a fost pentru Dom João VI. În 1807, trupele lui Napoleon se apropiau din ce în ce mai mult să invadeze Portugalia, pentru a asigura că mica ţară de coastă se va supune guvernării franceze. Dom João VI n-a vrut să audă de aşa ceva, iar în schimb şi-a făcut bagajele şi a mutat întreg regatul în Rio, între 1808 şi 1821. După ce s-a obişnuit să fie capitala Imperiului, Rio n-a mai vrut să se întoarcă la zilele de odinioară.

6. Oamenii din Rio sunt printre cei mai rapizi pasageri, ei coboară şi urcă foarte repede din şi în autobuz

Autobuzele sunt cea mai accesibilă modalitate de deplasare prin Rio şi acestea duc vizitatorii aproape oriunde în oraş. Totuşi, să iei un autobuz în Rio nu este o experienţă atât de bună precum ai crede. Şoferii de autobuz nu sunt forte atenţi iar, de multe ori, vor lăsa oamenii în urmă dacă aceştia nu urcă destul de repede.

Având ani de experienţă ca pasager, un cercetător pe nume Ronaldo Balassiano a devenit curios şi a decis să studieze mai multe despre acest fenomen social. Ce a descoperit este că frica de a fi lăsaţi în urmă i-a făcut pe Cariocas (denumire dată localnicilor, care înseamnă „casa omului alb”) să devină mult mai rapizi în a urca şi a coborî în şi din autobuze. Comparativ cu londonezii ocupaţi care fac naveta, Cariocas urcă în autobuz în 1,85 de secunde, pe când londonezilor le ia 2,4 secunde.

7. Rio este casa celei mai mari păduri urbane din lume

Rio este un oraş mare, cu mai mult de şase milioane de locuitori, dar poate părea un orăşel mai ales atunci când te plimbi prin mijlocul pădurii sau pe sub o cascadă. Asta deoarece în Rio se află cea mai mare pădure urbană din lume, Floresta da Tijuca.

Această zonă de conservare de 33 de kilometri pătraţi este rezultatul reîmpăduririi, făcute la sfârşitul secolului al XIX-lea, la ordinul împăratului Braziliei Dom Pedro II. Ideea era de a reface zona care a fost distrusă de plantaţii de cafea pentru a evita eroziunea dealurilor care înconjurau oraşul. Multe dintre locurile turistice din Rio sau o parte a lor se află în Pădurea Tijuca – Grădina Botanică, Parque Lage şi muntele Corcovado fiind doar câteva dintre ele.

Pentru a afla mai multe informaţii despre moduri gratuite de a explora un oraş, poţi accesa secţiunea „Inspiraţie” pe blogul momondo.ro. În plus, poţi descărca gratuit ghidul oraşului Rio pe iPhone, disponibil pe App Store.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro