Mai mulţi politicieni germani cer sancţiuni pentru difuzare de ştiri false. Printre susţinători se află şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care e de părere că ar fi nevoie de o intervenţie nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel european.
Potrivit Hotnews.ro, ministrul Justiţiei din Germania cere să se aplice pedepse severe pentru cei care răspândesc ştiri false şi calomnioase pe reţelele de socializare.
Coaliţia de guvernare germană CDU/CSU-SPD a anunţat deja că va înăspri cadrul legislativ în ce priveşte răspândirea de ştiri false în Internet, pe Facebook şi alte reţele de socializare. Este vorba despre un proiect de lege care să reglementeze, în 2017, acest lucru.
Au început să apară şi site-uri care trec în revistă site-urile cu ştiri false. Un astfel de portal ar fi Fakenewswatch.com. Există şi pentru România un portal pe care puteţi afla informaţii despre diverse site-uri care distribuie ştiri „prăpăstioase” şi teorii ale conspiraţiei – verificasursa.ro.
Săptămâna trecută, reprezentanţii Facebook au anunţat că vor iniţializa marcarea ştirilor false cu etichete de avertizare pentru userii care vor încerca să distribuie informaţiile false pe reţeaua de socializare.
Etichetele de avertizare vor fi dispuse sub titlu, sub forma unui mesaj scris în roşu, cu textul: „Disputat de o terţă parte de fact-checkeri”. Astfel, userii vor putea accesa secţiunea „Află de ce este story-ul disputat” pentru a afla detalii suplimentare.
De asemenea, Facebook anunţă că nu angajaţii reţelei sociale vor face acest fact-checking. Părţile terţe vor fi reprezentate de organizaţii specializate în fact-checking, care au semnat Codul Internaţional de Principii de Fact Checking, redactat de organizaţia de jurnalişti Poynter.