Vineri, 26 aprilie 2024 - 9:17:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Poetul Sebastian Raul Baz îşi lansează cartea "Cu faţa la pământ" la Ploieşti


15 februarie 2018

Joi, 15 februarie, 2018, ora 17, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” Ploieşti, prof. Raul Sebastian Baz îşi va lansa volumul de poezii „Cu faţa la pământ”.

Apărut la prestigioasa editură Eikon, volumul de versuri „Cu faţa la pământ” al editorialistului nostru, Raul Sebastian Baz, este rodul a mulţi ani de reflecţie asupra marilor teme religioase, cartea fiind, în esenţă, o repovestire a trecerii lui Hristos pe pământ, cu trimiteri la episoade pe care autorul le imaginează ca făcând parte din Biblie. Un fel de noi manuscrise descoperite în pustia egipteană, precum textele de la Nag Hammadi, dar în care apar inclusiv referiri la marile legende ale lumii, cum ar fi cea a Păsării Phoenix sau cea a Mioriţei.

Matematician fiind, RSB ne prezintă un Hristos care deţine răspunsurile la toate întrebările ştiinţelor exacte, dar pe care nu le dezvăluie, pentru că lumea nu este pregătită să le înţeleagă. Cartea are 50 de pagini, numărul textelor fiind de 33 - evident o corelaţie cu anii pe care i-a trăit Hristos între noi. Cele şapte ilustraţii îi aparţin autorului, ca şi coperta. RSB foloseşte anumite detalii prelucrate digital din tablourile lui Marc Chagall şi ale lui Vincent Van Gogh, pe care le inserează într-o atmosferă stranie, amintind de pictura metafizică a lui Giorgio de Chirico, dar şi de nuvelele lui Dino Buzzati.

lată ce scrie poeta Livia Dimulescu despre cartea lui Raul Sebastian Baz: „Raul Sebastian Baz se încumetă să abordeze povestea lui Iisus simplu, povestind... nu cerşeşte Divinităţii înţelegere, ci vrea să înţeleagă. Iisus vine spre noi simplu, nesofisticat, nesufocat de metafore, iar povestea Lui e dezbrăcată de orice exagerare. Asta convinge în poezia lui RSB - aparenta simplitate de crochiu, stilizarea până la esenţă a POVEŞTII. Poetul nu participă direct, nu-i simţi prezenţa: a înţeles şi vrea să înţelegem şi noi. Curajos demers, curajoasă temă, un excelent discurs poetic în care povestea lui Iisus te prinde şi te cuprinde. C.Noica spunea că filosofia e mai uşor de înţeles dacă o povesteşti. Pe mine, Raul Sebastian Baz m-a convins.”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro