Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:31:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Poziţia copilului - favorit la Ursul de Aur


13 februarie 2013

"Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, presa internaţională incluzându-l printre favoriţii ediţiei. "În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur", titrează cotidianul german "Die Welt", lăudând forţa scenariului, viziunea regizorală şi performanţa Luminiţei Gheorghiu în rolul unei mame care încearcă să recâştige controlul asupra vieţii fiului ei (Bogdan Dumitrache). "Filmul este portretul unei ţări şi profilul psihologic al unei obsesii", notează publicaţia.

"The Hollywood Reporter" remarcă, la rândul său, excelenta interpretare a actriţei Luminiţa Gheorghiu, care "străluceşte în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil". "După Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», şi în aşteptarea lui Catherine Deneuve în «On My Way», competiţia Berlinalei aduce un alt tribut unei actriţe puternice, Luminiţa Gheorghiu". Publicaţia americană apreciază şi scenariul scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, "admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic", interpretarea lui Bogdan Dumitrache şi a Ilincăi Goia, precum şi felul "blând şi sigur al lui Netzer de a dirija performanţa remarcabilă a lui Gheorghiu".

Criticul Jay Weissberg, de la "Variety", consideră că "Poziţia copilului" este unul dintre cele mai puternice scenarii care poartă semnătura Răzvan Rădulescu din ultima vreme şi descrie filmul ca pe o "disecţie a monstruoasei iubiri materne" şi "o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi ai României (tipologia nu se limitează la o singură ţară), o clasă obişnuită să mascheze adevăruri şi să se asigure că lumea se dă din calea lor când apar conflicte".

Impresionaţi de film au fost şi criticii britanici de la Cine-Vue.com. În opinia lor, Călin Peter Netzer "permite camerei de filmat să o urmărească pe Cornelia cu o privire atât de intruzivă şi de intensă încât, la început, filmul are alura unei anchete a poliţiei, care înregistrează toate dovezile şi momentele acestui tragic eveniment. Reuşind să transmită angoasele interioare şi starea fragilă a remarcabilei protagoniste, dar şi ale actorilor din rolurile secundare, Poziţia copilului este un film în care mocneşte conflictul domestic şi care te sufocă aproape cu senzaţia lui puternică de urgenţă", notează site-ul britanic, elogiind "fenomenala interpretare" a Luminiţei Gheorghiu.

"Poziţia copilului" concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecţia oficială de la Berlinale Palast au luat parte actorii Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, co-scenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul şi sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnoveţchi şi producătoarea Ada Solomon.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

"Poziţia copilului" este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Participarea delegaţiei filmului la Festivalul de la Berlin este susţinută de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro