Joi, 25 aprilie 2024 - 11:46:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Soarele poate deregla comunicaţiile terestre


20 noiembrie 2013

Soarele îşi inversează polaritatea câmpului magnetic, fenomen care are loc o dată la 11 ani. Acest lucru ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate care să afecteze comunicaţiile radio de pe Terra şi buna funcţionare a sateliţilor.

Concret, schimbarea polarităţii, adică polul nord va deveni polul sud şi invers, va genera o serie de "efecte de ondulaţie" în întregul Sistem Solar, scrie Daily Mail.

Fenomenul poate să ducă la apariţia unor fronturi intergalactice, precum furtunile geomagnetice, care pot cauza defectarea sateliţilor şi oprirea comunicaţiilor radio de pe Terra.

NASA a anunţat, în luna august, că această schimbare de polaritate a câmpului magnetic solar urma să se producă în următoarele trei-patru luni, dar specialiştii americani nu pot să avanseze o dată exactă. Experţii sunt de părere că aceasta se va finaliza în următoarele săptămâni.

Pe parcursul unui ciclu de 11 ani, numeroase pete solare se formează în apropierea ecuatorului solar, unde se înregistrează o activitate magnetică intensă.

În decurs de o lună, aceste pete se dezintegrează, iar activitatea magnetică "migrează" de la ecuator spre unul dintre poli. În timp ce se deplasează spre poli, se produce aşa numita erodare a polarităţii,  iar activitatea magnetică "migrează" de la ecuator spre unul dintre poli.

"E ca un fel de maree care vine sau care pleacă. Fiecare mic val aduce mai multă apă şi, până la urmă, se ajunge la o inversare completă a polarităţii", a explicat Todd Hoeksema, cercetător la Observatorul Solar Wilcox, de la Univesitatea din Stanford. Savantul a monitorizat fenomenul începând din 1975.

Cele mai recente observaţii făcute de oamenii de ştiinţă arată faptul că Soarele are în prezent doi poli sudici, în condiţiile în care fenomenul de inversare a polarităţii este încă în curs de desfăşurare.

"Polul nord şi-a schimbat deja polaritatea, iar polul sud aleargă acum pentru a echilibra situaţia. Oricum, în curând, ambii poli vor fi inversaţi, iar a doua jumătate a maximului de activitate solară va fi în drum spre noi", a spus Phil Scherrer, un alt expert de la Observatorul Solar Wilcox.

Această activitate magnetică intensă generează emisii puternice de materie solară care se desprind din suprafaţa Soarelui şi ajung în tot Sistemul Solar. Tocmai aceste emisii solare interacţionează cu câmpul magnetic al Terrei, fenomen ce poate fi văzut metamorfozat spectaculos pe Terra, în creştere a numărului de aurore boreale.

Daca emisiile solare sunt foarte puternice însă, se poat produce oprirea comunicaţiilor radio, avarierea dispozitivelor electronice de la bordul sateliţilor şi chiar oprirea totală a dispozitivelor electrice din apropierea polilor magnetici de pe Terra.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro