Festivalul “Zilele Filarmonicii 65”, intitulat “Beethoven - In Memoriam - 190 de ani”, prilejuit de aniversarea a 65 de ani de activitate a prestigioasei orchestre simfonice ploieştene, a fost un adevărat regal beethovenian, vizionat de o sală arhiplină cu spectatori admiratori ai muzicii de calitate. Mai ales că invitatul special a fost nimeni altul decât marele violonist român Alexandru Tomescu. Artist care, alături de maestrul Radu Postăvaru şi orchestra noastră simfonică – pe care o conduce de mai mulţi ani-, a adus pe scena Filarmonicii ploieştene Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, impreună cu Simfonia a VI-a "Pastorala" în Fa major a aceluiaşi Beethoven - in partea a doua a programului serii.
De reţinut faptul că, anul acesta, se împlinesc 190 de ani de când unul dintre cei mai mari compozitori de muzică clasică din toate timpurile, Ludwig van Beethoven, a trecut in nemurire. A lăsat, însă, moştenire, o genialitate artistică ce continuă să vibreze la fiecare interpretare a operelor care-i aparţin.
Simfonia a VI-a “Pastorala” este una cu un puternic caracter programatic şi are, spre deosebire de toate celelalte lucrări de gen, cinci părţi cu o descriere proprie ce aparţine însuşi compozitorului: 1. Trezirea sentimentelor de bucurie la sosirea la ţară; 2. Scenă lângă pârâu; 3. Fericita reuniune a ţăranilor; 4. Tunet. Furtună şi 5. Cântecul păstorului. Bucurie şi recunoştinţă după furtună. În partea a doua a lucrării, Beethoven a introdus ceea ce a rămas în istorie ca pasajul ce imită perfect cântecul privighetorii, a prepeliţei şi a cucului.
Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major pentru vioară şi ochestră a purtat însă amprenta violonistului Alexandru Tomescu, care, de la debutul său din 1985 şi până în prezent, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în peste 30 de ţări.
Graţie talentului şi virtuozităţii, i-a fost acordat, de către statul român, în anul 2007, privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care a aparţinut muzicianului Ion Voicu.
Inceputurile activităţii sale de violonist sunt legate însă de mama sa, prof.Mihaela Tomescu. A continanat apoi studiile, sub îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu – în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Rici şi Herman Krebbers – în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară din Paris, Bucureşti, Germania ş.a. A evoluat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii, precum Carnegie Hal (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Theatre des Champs Elysees (Paris) etc. De asemenea, a concertat sub bagheta unor maeştri, ca Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach.
La finalul recitalului, Alexandru Tomescu a fost asaltat de către numeroşi admiratori, cărora le-a acordat cu generozitate autografe pe DVD-urile sale.