Marţi, 19 martie 2024 - 8:45:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ziua Regalităţii, sărbătorită de Casa Regală


10 mai 2013

Seria de evenimentelor publice organizate de Casa Regală cu ocazia zilei de 10 Mai, la Bucureşti şi Sinaia, a început vineri, cu 'Maratonul Regal 2013', eveniment sportiv al cărui start a fost dat la ora 8,00, în faţa Palatul Elisabeta.

 

Potrivit Biroului de presă al regelui Mihai, la eveniment, organizat de Asociaţia Corporeanima, cu sprijinul Casei Regale a României, va lua parte principele Nicolae. Ceremonia de premiere a câştigătorilor este programată la ora 15,00, în prezenţa principesei moştenitoare Margareta, scrie Agerpres.

În aceeaşi zi, acad. Dan Berindei va susţine în Aula Academiei Române conferinţa 'Rolul Monarhiei în modernizarea României', urmată de lansarea lucrării 'Academia Română şi Casa Regală a României - două destine paralele 1866 - 1947/8'.

Principele Nicolae va fi prezent la cele două evenimente şi va dezveli, în Aula Academiei Române, tabloul 'Regele Ferdinand', opera pictorului Valentin Tănase.

De asemenea, principesa moştenitoare, principele Radu şi principele Nicolae vor depune un buchet de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.

Ziua de 10 Mai se va încheia la Palatul Elisabeta, cu evenimentul anual 'Garden Party', la care au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor comunităţilor şi profesiilor din România. Familia Regală a României va fi reprezentată de principesa moştenitoare, principele Radu, principele Nicolae şi sora sa, Elisabeta Karina.

Regele Mihai nu va participa la festivităţile dedicate Zilei Regalităţii din România. Acesta va sta alături de soţia sa în Elveţia. Regina Ana şi-a luxat glezna şi este internată într-un spital din străinătate.

Manifestările dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc în perioada 10 - 18 mai, vor cuprinde decorări precum cele ale actriţelor Carmen Stănescu şi Olga Tudorache, un dineu oficial în onoarea SRR, precum şi ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Apărare 'Carol I', principesa moştenitoare urmând a-l reprezenta pe fostul suveran.

Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro