Principele Nicolae, în vârstă de 30 de ani, era al treilea în ordinea succesiunii la tronul României, după mătuşa sa, Principesa Margareta şi mama sa, principesa Elena. Printr-un comunicat de presă, Regele Mihai I a anunţat că i-a retras titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”, excluzându-l din Linia de Succesiune la Coroana României începând cu data de 1 august.
Fostul Principe Nicolae, pe numele său Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este născut pe 1 aprilie 1985 în Elveţia.
Este fiul Principesei Elena a României, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai şi al profesorului doctor Robin Medforth-Mills, care a decedat în 2002.
În jurul vârstei de 2 ani, familia principelui s-a stabilit în nord-estul Angliei, la Durham, acolo unde tatăl deţinea o casă. În 1991, părinţii Princepelui Nicolae divorţează, iar mai târziu, se mută împreună cu mama sa şi tatăl vitreg în Sunderland.
Specialist în marketing
Principele a studiat în Marea Britanie, însă nu a fost pregătit de familia sa pentru rolul dinastic. Vacanţele din timpul şcolii şi le-a peetrecut în Franţa sau Spania, în cadrul unor schimburi educaţionale între şcoli sau în cadrul unor tabere de artă.
A urmat ciclul primar şi gimnazial la Şcoala Argyle House din Sunderland, iar din 1999 a urmat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames. Aici a obţinut un certificat GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limba engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe, iar apoi a absolvit şi nivelul avansat al GCSE („A-level”) în franceză, ştiinţa afacerilor şi educaţie fizică. În 2009 a început studiile la Colegiul Royal Holloway din Londra, unde s-a specializat în management.
Principele Nicolae a venit pentru prima dată în România alături de bunicul său, Regele Mihai, în primăvara anului 1992, când avea doar şapte ani, potrivit hotnews.ro. De altfel, era prima vizită pe care o făcea familia regală după Revoluţia din `89.
În viaţa publică din România a început să fie prezent din 2008, când a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României. În ultimii ani s-a implicat mai mult în acţiuni caritabile, precum şi în diverse competiţii sportive dedicate amatorilor.
În urmă cu un an, într-un interviu, a fost întrebat dacă este prgătit să devină rege.
„Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuşi, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziţie, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În acelaşi timp, consider că şi caracterul joacă un rol important.
Liderii adevăraţi au personalităţi puternice, dar şi capacitatea de a pune în balanţă ce este bun şi corect şi ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite ţeluri, precum şi puterea de a le pune în practică”, a declarat Principele Nicolae, pentru gandul.info.