Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, dar nu poate fi revocat decât în urma demisiei persoanle, acesta fiind în prezent preşedintele Comisiei Juridice din Senat.
Fostul ministru al Justiţiei a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Poşta Română.
Mai mult decât atât Chiuariu a primit şi o pedeapsă complementară şi anume interzicerea exercitării drepturilor din Codul Penal articolul 64 pentru trei ani: reptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Deşi a fost condamnat, senatorul nu poate fi obligat să renunţe la funcţia de parlamentar sau de preşedinte din comisie. Judecătorii i-au oferit lui Chiuariu un asa numit termen de încercare pe parcursul a şase ani. Tudor Chiuariu va pierde drepturile electorale doar dacă va mai comite o nouă infracţiune pe parcursul acestor şase ani şi va fi din nou condamnat.
„Pedeapsa complementară intră în vigoare după ce se împlineşte şi termenul de încercare de şase ani stabilit de instanţă. Dacă, în acest timp, Chiuariu este din nou condamnat, atunci va primi şi cei trei ani şi jumătate din condamnarea actuală cu suspendare“, a declarat Laura Ştefan expert anticorupţie. Aceşti şase ani vor expira în 2020, Chiouariu putând să rămână senator dar şi să candideze la alegerile viitoare.
„Mandatul de ales îi rămâne valabil, iar demisia din fruntea comisiei juridice este oportună, dar nu obligatorie. Nimeni nu trebuie să se obrăznicească să rămână într-o astfel de funcţie după ce a primit o condamnare, fie ea şi cu supendare“, a declarat Sergiu Andon, fost preşedinte al comisie juridice a Camerei Deputaţilor.
Cu toate acestea preşedintele PNL Crin Antonescu nu îi cere demisia din Parlament, ci doar din fruntea comisiei juridice din Senat. În funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice nu va putea rămâne. Este o opinie strict personală, pentru că o aemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Funcţiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi , este dat de cetăţeni şi dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra“, a declarat preşedintele PNL.