Marţi, 3 decembrie 2024 - 7:54:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Băsescu către Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova!


3 martie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a abordat, la emisiunea “După 20 de ani”, problema situaţiei din Ucraina, în contextul în care forţele militare au preluat controlul asupra tuturor structurilor de forţă în Crimeea, transmiţând mesajul: "Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova şi limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina!".

România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina, nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale şi nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională, s-a precizat şeful statului la şedinţa de lucru care a avut loc sâmbătă seară, la Cotroceni.

Traian Băsescu a afirmat duminică, în interviul acordat, că "România se va afla din nou într-o zonă de conflict, dacă situaţia se înrăutăţeşte în Ucraina, iar oamenii trebuie să înţeleagă faptul că există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare a României vor creşte. Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea ţării."

Şeful statului este "dezamăgit de jocul de imagine făcut de mulţi lideri, miniştri ai statelor UE - discuţii cu Ianukovici, mers prin Euromaidan - a arătat limitele capacităţii lor. Pragmatism înseamnă să priveşti la nevoile Ucrainei. Au câteva probleme - prima şi cea mai mare, corupţia clasei politice şi neîncrederea în clasa politică. Poate privesc şi unii lideri de pe la noi. Al doilea lucru care trebuie văzut de europeni, fondul problemei, europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare economică a Ucrainei. În rest, totul este poveste".

În legătură cu situaţia din zonă, preşedintele român a arătat că "Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care are un angajament Federaţia Rusă. În 1994, premergător dezarmării nucleare a Ucrainei, la Budapesta s-a semnat un acord, trei mari puteri s-au angajat să garanteze independenţa şi suveranitatea Ucrainei.

Cred că acest conflict se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut favorabil al Crimeei, favorabil pentru Federaţia Rusă. Cu asta se închide un arc de conflicte îngheţate în Marea Neagră."

Şeful statului consideră că "Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea şi aici şi noua putere democratică a făcut o eroare fundamentală care se constituie în baza de intervenţie şi poziţionare a Federaţiei Ruse - au anulat legea care dădea dreptul utilizării limbii materne pentru minorităţi. Mi se pare că s-a vorbit despre situaţia din Ucraina cu prea mare uşurinţă."

Există un acord bilateral între Ucraina şi Federaţia Rusă care permite Rusiei menţinerea flotei la Marea Neagră, la Sevastopol. Acest acord a fost extins în 2010, până în 2042. Deci Federaţia Rusă are o prezenţă militară acceptată pe teritoriul Ucrainei, în speţă în Crimeea. Este reglementată precis prezenţa trupelor Federaţiei Ruse în Crimeea.

Traian Băsescu mai precizează că "Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că ia ce spun eu, dar am două planuri. I-aş transmite mesajul: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova şi limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina! Există un risc major de contaminare, poziţiile mele referitoare la Moldova nu sunt întâmplătoare. Am văzut mulţi analişti deplângând faptul că România nu se bagă în Ucraina. Obiectivul nostru a fost tractarea R. Moldova către UE. Sigur, ştim riscurile care sunt şi eventualele reacţii ale Rusiei. Noi ne-am atins obiectivele. R. Moldova a primit votul pozitiv în Parlament pentru liberalizarea vizelor."

Traian Băsescu a afirmat despre relaţiile cu Ucraina: "Noi am avut relaţii reci cu Ucraina, după ce ţara a pierdut procesul cu noi la Haga. De aceea am încercat să menţinem o relaţie - nu putem spune amicală, dar am observat răcirea Kievului faţă de România imediat ce noi am câştigat procesul de la Haga şi nu am vrut să forţăm lucrurile."


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro