Marţi, 19 martie 2024 - 1:05:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Noua lege „Big Brother” a fost adoptată. Care sunt cele mai importante prevederi


28 septembrie 2015

Legea privind păstrarea datelor de trafic, denumită şi legea „Big Brother”, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, dupa ce la începutul lunii a trecut şi de Senat, informează stirileprotv.ro.

Actul este o modificare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor personale şi precizează că datele de trafic ale abonaţilor şi ale utilizatorilor serviciilor de telefonie şi internet trebuie şterse sau făcute anonime în cel mult 3 ani.

Autorităţile pot avea acces la astfel de informaţii numai cu acordul judecătorilor: „La solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal”.

În anumite condiţii, ca de exemplu dacă autorităţile fac o notificare în acest sens, datele pot fi păstrate mai mult de 3 ani (datele sunt necesare „în cadrul investigaţiilor pentru combaterea infracţiunilor sau în domeniul apărării şi securităţii naţionale”).

Şi în acest caz există o limită: „nu mai mult de cinci ani de la data solicitării sau, după caz, până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei de judecată”.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Noua lege „Big Brother” este a treia de acest fel adoptată în Romania. Prima dintre ele, Legea 82/2012, nu obliga autorităţile să aibă şi aprobarea unui judecător pentru accesul la aceste date – legea a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională în iulie 2014, mai notează stirileprotv.ro.

Cea de-a doua (legea securităţii cibernetice), iniţiată de Guvern în decembrie 2014, a fost şi ea declarată neconstituţională: ea prevedea crearea unui “Sistem Naţional de Securitate Cibernetică”, dar nu prevedea necesitatea unui control judecatoresc înainte de accesarea datelor de către autorităţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro