Duminică, 21 aprilie 2024 - 5:19:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nu urcaţi pe traseele montane din Bucegi!


2 mai 2013

Zeci de turişti care au urcat, de 1 mai, în Masivul Bucegi neechipaţi corespunzător sau nepregătiţi fizic şi au solicitat ajutorul salvamontiştilor.

Aceştia fac apel către oameni să nu meargă pe traseele montane întrucât acestea sunt închise din cauza vremii schimbătoare.

Şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, a precizat că,  echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au derulat trei operaţiuni de recuperare a unor turişti care au solicitat ajutor. Astfel, în zona denumită "Valea seacă dintre clăi", în Bucegi, patru turişti au rămas blocaţi şi au aşteaptat intervenţia salvatorilor pentru a-i ajuta să înainteze sau să se întoarcă din drum.

De asemenea, salvatorii montani au intervinit pe Jepii Mici, în ajutorul unui turist care a căzut şi s-a lovit. Bărbatul era conştient, însă nu se mai putea deplasa. Salvamontiştii şi jandarmii montani au intervinit, de asemenea, în ajutorul altor turişti care au urcat până în zona "Albişoara crucii", dar s-au rătăcit şi nu mai ştiau să se orienteze.

Pe lângă aceste intervenţii, salvamontiştii au primit numeroase apeluri din partea turiştilor care au urcat pe munte neechipati corespunzător sau care nu s-au mai putut orienta, unii dintre ei fiind dirijaţi prin telefon. În acest context, salvatorii montani le reamintesc turiştilor că traseele din Bucegi sunt închise şi că se expun unor riscuri dacă urcă pe aceste trasee.

"În unele locuri stratul de zăpadă se poate disloca foarte uşor. Sus, pe munte, vremea este schimbătoare. Sunt oameni care urcă pe munte îmbrăcaţi de oraş şi acolo constata că nu mai pot înainta de frig, de oboseală, unii sunt epuizaţi. Le recomandăm acestora să nu urce pe munte", a spus Gheorghe Haiduc.

Câteva mii de turişti au petrecut ziua de 1 Mai la munte, pe Valea Prahovei, peste o mie de oameni aflându-se pe Valea Cerbului, la grătar, în timp ce sute de iubitori ai sporturilor de iarnă au schiat la Sinaia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro