Curtea de Apel Bucureşti a decis că persoanele care deţin o poliţă facultativă care acoperă şi riscurile din cea obligatorie să nu o mai încheie şi pe cea din urmă.
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, marţi, la solicitarea Astra Asigurări, suspendarea executării unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CŞĂ) care stabilea, printre altele, că proprietarii de locuinţe care vor să încheie poliţe facultative trebuie să încheie şi o poliţă obligatorie.
“Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CŞĂ 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, numai în ceea ce priveşte efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată pe pagină web a instanţei.
Potrivit articolului 7, aliniatul (1) din actul normativ emis de CŞĂ, proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 au obligaţia de a încheia poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării celor facultative sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii 260/2008. Următorul aliniat stabileşte că, începând cu 1 septembrie, societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe vor putea încheia poliţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor numai pentru valori asigurate care depăşesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008. “Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea 260/2008, societăţile de asigurare vor putea încheia doar PAD (poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor, emisă de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale - n.r.)”, se precizează la aliniatul 3 al articolului 7 din norma CŞĂ.
Astfel, CŞĂ stabilea că proprietarii care doresc să-şi acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD pot să cumpere poliţe facultative doar după ce încheie o poliţă obligatorie. Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an.
Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) au fost emise de PAID în iulie 2010. Prin modificarea Legii 260/2008, în decembrie 2010, persoanele fizice şi juridice care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor pentru toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu mai intrau sub incidenţa actului normativ. În urma acelei modificări, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.
Mai mult, unii asiguratori, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-a denumit poliţele faculatative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, care este acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Marci (OSIM).