Joi, 28 martie 2024 - 7:23:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tăierea cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul


29 iulie 2014

Sfântul Ioan Botezătorul a fost mărturisit de Hristos că este mai presus decât toţi cei născuţi din femeie şi mai mult decât prorocii. Acesta este cel care mai înainte a săltat în pântecele maicii sale şi a propovăduit pe Hristos şi celor de pe pământ şi celor din Iad. A fost fecior al lui Zaharia arhiereul şi al Elisabetei, născut fiind din făgăduinţa îngerului Gavriil; i s-a tăiat cinstitul cap de Irod Antipa, pentru împreunarea fără de lege cu Irodiada.

Acesta, care din pântece era îmbrăcat cu sfinţenie şi avea în sine sălăşluită curăţia, a iubit înţelepciunea, nu s-a îngrijit de hrană, ci, depărtat de toată amestecătura şi vorba omenească, a locuit în pustie ca în cer. A petrecut cu fiarele, acoperit cu păr de cămilă şi încins cu brâu de curea, iar hrana lui era ca a păsărilor. Pururea cugeta în Legea Lui Dumnezeu, a trecut peste hotarele firii şi a botezat pe Hristos cel neîntinat şi mai presus decât toată firea.

Irod, cel lipsit de minte şi neastâmpărat şi-a luat femeie pe soţa fratelui său Filip. Pentru aceasta, prorocul din dumnezeiască râvnă şi întemeindu-se cu armele adevărului, a zis către tiran: „Nu-ţi este iertat a ţine pe femeia lui Filip fratele tău”. Din cauza aceasta a pornit împotriva sa pe acea femeie turbată şi pe îndrăgitorul său, care l-a băgat pe Sfântul proroc în temniţă. Făcându-se veselie pentru ziua naşterii lui Irod şi pornind băutură multă, împletită cu dragoste desfrânată spre nebunie şi tulburare, a venit şi fata Irodiadei şi a jucat înaintea împăratului. Ca plată pentru necinstitul ei joc i s-a dat moartea Prorocului şi capul Sfântului a fost tăiat în temniţă şi adus, pe o tipsie, Salomeei, iar ea l-a dus mamei sale.

Aşa s-a sfârşit muceniceşte Sfântul Ioan Botezătorul, la porunca unui împărat împătimit şi a unei femei nelegiuite, apărând legea Lui Dumnezeu şi învrednicindu-se de multe cununi, ca un vieţuitor în pustie, ca un învăţător şi propovăduitor al pocăinţei, ca un proroc, ca un Înaintemergător şi Botezător şi ca un mucenic.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro