Joi, 18 aprilie 2024 - 11:16:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Înălţarea Sfintei Cruci


14 septembrie 2014

Vremea marelui împărat Constantin a fost pentru creştinătate ca o adevărată naştere, faţă de Sfânta Cruce, moştenită de la Apostoli. Având război şi văzând că mulţimea potrivnicilor era mai multă decât oastea lui, era cuprins de nedumerire şi frică. Atunci i s-a arătat, în amiaza zilei, semnul Crucii cu stele pe cer şi litere romane împrejur, care însemnau: „Întru aceasta vei birui”. Făcând numaidecât o cruce de aur, după chipul celei ce i se arătase şi poruncind să fie purtată înaintea ostaşilor săi, a biruit oastea lui Maxenţiu şi a intrat biruitor în Roma.

Gândind la puterea Celui ce a fost răstignit pe Cruce şi crezând că Acesta este Adevăratul Dumnezeu, întărindu-se cu botezul împreună cu maica sa, a trimis-o pe aceasta la Ierusalim, ca să găsească Crucea Lui Hristos. A aflat-o ascunsă, împreună cu celelalte două cruci, pe care fuseseră răstigniţi tâlharii şi neştiind împărăteasa care ar fi Crucea Domnului, s-a arătat prin minunea ce s-a făcut cu o fecioară moartă, pe care o duceau la îngropare. Înviind-o cu puterea Crucii Lui Hristos, împărăteasa s-a închinat şi a sărutat, împreună cu toată suita, Sfânta Cruce.

Neîncăpând întreg poporul să se închine, s-a rugat mulţimea ca măcar să o vadă şi să fie binecuvântată. Atunci fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, s-a suit pe un amvon înalt şi a ridicat cinstita Cruce a Domnului, binecuvântându-i şi poporul a început să strige: „Doamne miluieşte-ne!”. Această descoperire a Crucii a fost ca o zguduire a creştinătăţii şi, de atunci, au început călătoriile în Ţara Sfântă şi, în fiecare an praznicul Sfintei Cruci la 14 septembrie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro